A Zöld lábnyom című projektünk első tevékenységsorozata a vidéki iskoláknak szóló erdei iskola tevékenységek. Hogy miért a vidéki iskolák? Két nyomós érvünk is van rá: bár a vidéken élő gyermekek közelebb élnek a természethez, sajnos az információs és digitális társadalom, őket is elszakította a természettől, az erdőtől. A vidéki iskolákhoz ugyanakkor kevésbé jutnak el az ilyen programok. A másik érv, hogy a vidéki fiatalok egy-két évtized múlva azon erdők tulajdonosai lesznek, amelyekkel most szüleik vagy nagyszüleik gazdálkodnak a közbirtokosságokban. Fontos, hogy mielőbb tisztában legyenek azzal, hogy milyen értéket is jelent az erő, miért fontos értékeljük és sajátos, fenntartható módon gazdálkodjunk vele. Célunk 450 diákot bevonni ezekbe az oktató tevékenységekbe.

Különös öröm számunkra, hogy haladó szellemiségű és együttműködő közbirtokosságokkal sikerült partnerséget kötnünk, akik anyagilag is hozzájárulnak ehhez a projekthez. Eddig kilenc közbirtokossággal kötöttünk partnerséget: Csíkszentmiklósi Közbirtokosság, Csíkszépvízi Közbirtokosság, Felsőboldogfalvi Közbirtokosság, Homoródalmási Közbirtokosság, Homoródkarácsonyfalvi Közbirtokosság, Homoródújfalusi Közbirtokosság, Kápolnási Közbirtokosság, Lövétei Közbirtokosság és az Oklándi Közbirtokosság. És további közbirtokosságokkal vagyunk tárgyalásban. Nyitottak vagyunk az együttműködésre

Az erdei iskola tevékenységekre hat iskolában kerül sor: Csíkszentsimonban, Felsőboldogfalván, Homoródalmáson, Oklándon, Kápolnáson és Lövétén. Ezen tevékenységek keretében a diákok  figyelmét szeretnénk felhívni az erdő gazdaságára, a fenntartható erdőgazdálkodásra és közelebb hozni őket a természethez. A program keretében egy-egy osztályközösség egy napos osztálytermi és egy napos erdei oktatásba kapcsolódik be.

Két településen – Kápolnáson és Lövétén – már lejártak az elméleti oktatások.

A Fundația Pădurea de Mâine az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az erdő szerepét segíti elő erdősítéssel és újraerdősítéssel kapcsolatos, oktatási és tudatosságot növelő, közösségfejlesztési, valamint a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos innováció támogatása révén. Az alapítványt 2019-ben hozták létre a 2017-ben indított, azonos nevű erdőtelepítési program kiterjesztése érdekében. A Pădurea de Mâine eddig több mint egymillió csemetét ültetett Románia-szerte a nehezen regenerálódó területekre. A Comunitățile Pădurea de Mâine többéves, vissza nem térítendő támogatási program, mely az erdészeti közösségek fenntartható fejlődését támogatja, és a rendelkezésre álló pénzügyi keretek függvényében 2022-2031 között fog megvalósulni.