Prima parte a proiectului nostru “Amprentă verde” este o serie de activități numit Școală de pădure oferit pentru școlile rurale. De ce școli rurale? Avem două motive puternice: deși copiii din zonele rurale trăiesc mai aproape de natură, din păcate, societatea informațională și digitală i-a deconectat și pe aceștia de natură și de pădure. Totodată școlile rurale au mai puține posibilități de a fi implicate în astfel de inițiative. Celălalt argument este că, peste un deceniu sau două, tinerii din zonele rurale vor fi proprietarii pădurilor pe care părinții sau bunicii lor le administrează acum în cadrul composesoratelor. Este important ca ei să fie informați cât mai curând posibil despre valoarea acestei resurse, de ce este important să o prețuim și să o gestionăm într-un mod specific și durabil pădurea. Ne propunem să implicăm 450 de elevi în aceste activități educaționale.

Suntem deosebit de încântați că am reușit să ne asociem cu lideri de composasorate progresiste și cooperante care contribuie financiar la acest proiect. Până în prezent, am încheiat parteneriate cu următorii nouă composesorate:

  1. Composesaratul din Nicolești,
  2. Composesaratul din Frumoasa,
  3. Composesaratul din Feliceni,
  4. Composesaratul din Merești,
  5. Composesaratul din Crăciunel
  6. Composesaratul din Sat Nou
  7. Composesaratul din Căpâlnița
  8. Composesaratul din Lueta
  9. Composesaratul din Ocland.

Și suntem în negocieri cu altele. Totodată menționăm că suntem deschiși la cooperare și în continuare, dacă un composesorat dorește să ni se alăture acestei inițiative.

Activitățile de Școală de pădure vor avea loc în șase școli: în Sânsimion, Feliceni, Merești, Ocland, Căpâlnița și Lueta. Scopul acestor activități este de a crește gradul de conștientizare a elevilor cu privire la gestionarea durabilă a pădurilor și de a-i aduce mai aproape de natură. Programul presupune o zi de curs în clasă și o zi de educație forestieră în pădure pentru fiecare grup de elevi.

În două comunități – Căpâlnița și Lueta – sesiunile de formare teoretică s-au încheiat deja.

Fundația Pădurea de Mâine promovează rolul pădurii în luptacu schimbările climatice prin proiecte de împădurire și reîmpădurire, educație și conștientizare, dezvoltare comunitară sau susținerea inovării în domeniul silviculturii durabile. Fundația s-a constituit în anul 2019 pentru a crește anvergură programului de reîmpădurire cu același nume lansat în 2017. Până acum, Fundația Pădurea de Mâine a plantat peste un milion de puieți pe terenuri cu dificultăți de regenerare din toată România. Programul multianual de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurea de Mâine susține dezvoltarea durabilă a comunităților forestiere și se va desfășura în perioada 2022-2031, în limita resurselor financiare disponibile.
Mai multe: www.padureademaine.ro