Ebben az évben 12 pályázat érkezett a Heuréka 7.0 kiírásra, és az Elbíráló Bizottság mind a tizenkettőt támogatásra érdemesnek találta! Összesen 107 726 lej értékű támogatásban részesülnek a projektek. Az idei évben is rengeteg izgalmas lehetőség várja az V–XII osztályos diákokat, legyen szó tudományról, technológiáról vagy művészetekről.

Érdemes körülnézni, mert szuper projektek fognak idén is megvalósulni!

1. Művészettörténet a tudomány világában

Pályázó: Bibliofil Alapítvány Kulturális Egyesület

Pályázott összeg: 10 000 lej

„A projekt legfontosabb célja, hogy a programban résztvevők ismereteket szerezzenek a művészettörténet, helytörténet és a rokon tudományok területén, a személyes bekapcsolódás révén maguk is részesei lehessenek további kutatások/eredmények megvalósítására.

Célunk, hogy fokozatosan eljussunk minden iskolába és minden osztályterembe, az itt tanuló egyetemisták ugyanúgy használhassák, mint a nagy egyetemi központokban, valamint bárki számára elérhetővé váljon függetlenül az iskolai végzettségtől vagy kortól.”

2. Színes világ!

Pályázó: Cimbora Egyesület

Pályázott összeg: 8100 lej

„A projekt célja, hogy általa megfelelő körülményeket biztosítsunk az alapvető művészeti alapok elsajátítására, így a rajz alapokra, a festészet technika kivitelezésére és alapismeretek elsajátítására. A projekt keretén belül korszerűsítenénk a Cimbora Ház designszakkörét tárolókkal, bútorokkal, kisebb eszközökkel fogyókellékekre, mint különböző festékek, arany fólia, tus, festőkés, vászon. Célunk, hogy vonzó művészeti eszközt biztosítsunk a jövő generáció számára és megtanítsuk megfelelően használni az általa nyújtott lehetőségeket. Fontosnak tartjuk az alkotási vágy fejlesztését.”

3. Fotó animáció kicsinek és nagynak

Pályázó: Csak-Art képzőművészeti Egyesület

Pályázott összeg: 8296 lej

„A projekt elsődleges célja fejleszteni a már meglevő képességeket (összpontosítás, kreativitás, térlátás, színérzék stb.) illetve rávezetni a résztvevő diákokat, hogy a tudásukat megfelelő eszközök segítségével tovább kamatoztathatják, illetve betekintést nyernek a művészet egy másik ágazatába. És ez által más felületen is alkalmazhatják meglevő tudásukat és tapasztalatukat. A manuális és a digitális eszközök alkalmazása lehetővé teszi a „digitális étvágyuk” csillapítását is valamilyen mértékben, hisz mindegyik diák igénye, kíváncsisága más mértékű. És amíg ezen a projekten gondolkodik, dolgozik folyamatosan következetesnek kell lennie, hogy a végeredmény ne csak esztétikus hanem szórakoztató, nevelő jellegű lehessen mint vizuális információ.”

4. Legyél Te is digitális szuperhős!

Pályázó: CSÖSZ – Családokat Összehozó Szervezet

Pályázott összeg: 7440 lej

„Projektünk célja a 0–12. osztályos gyerekek, az őket tanító pedagógusok és szüleik médiatudatosságra nevelése, digitális-kommunikációs kompetenciájuk fejlesztése interaktív tanórák, workshopok nyomán. A tevékenységekkel szeretnénk segíteni a projekt résztvevőinek megtalálni az egyensúlyt az online- és offline lét között. Célunk, hogy minél több székelyudvarhelyi iskolához eljuthassunk, és hogy minél több digitális szuperhőst nevelhessünk.”

5. 3D-s Nyomtatás és Szkennelés: A Technológia Csodája a Gyerekek Számára

Pályázó: Egy Esély a Közösségért Egyesület

Pályázott összeg: 5797 lej

„Az interaktív workshopok és bemutatók során lehetőséget biztosítunk a diákoknak arra, hogy kipróbálják és megértsék ennek a technológiának az alapjait. Azáltal, hogy a projektet kiterjesztjük a Székelykeresztúri Könyvtárra, célunk, hogy a technológia és a tudomány legyen elérhető mindenki számára, hozzáférhetővé téve a 3D-s nyomtatást és szkennelést a közösség számára. Ezen keresztül inspirálni kívánjuk a gyerekeket a technológia, tudomány és mérnöki területek iránti érdeklődésre, és hosszú távú tudás és kreativitás fejlődését tervezzük elérni.”

6. Beszéljünk fiatalosan! – Podcast műhely

Pályázó: Exar Consult Egyesület – IgnisCafe, Pál Zsuzsa

Pályázott összeg: 8925 lej

„Éppen ezért, a podcast-műhely által olyan módon szeretnénk fejleszteni a fiatalokat, hogy ne csak hallgatói, áldozatai legyenek a médiának, hanem aktív gyártói is, aki meg tudják szűrni a hallott információkat és hangot mernek adni a saját gondolataiknak. Ahol hallani és hallattatni tudja a hangját minden fiatal és minden olyan ember, aki valami értékeset szeretne megosztani az udvarhelyi hallgatósággal, a világgal. Mindezt politikától és pártoktól mentesen, olyan közegben, ahol valós kérdésekre valós választ kaphatunk és ahol nem kell tartani mások véleményétől!”

7. Digitális és hagyományos rajzoktatás

Pályázó: Exar Consult Egyesület – IgnisCafe, Széles Ferenc

Pályázott összeg: 9998 lej

„Alapszintű rajztudás oktatása, ahol külön hangsúlyt fektetünk a szerkesztésre és a digitális rajzolásra iPad készülékek segítségével. A végső cél egy olyan rajzkészség kialakítása amire a résztvevő diákok további tudást építhetnek.”

8. Mesevilág

Pályázó: Palló Imre Kulturális Egyesület

Pályázott összeg: 10 000 lej

„A projekt célja a szobrászat órák megszerettetése, megismerése. Különböző technikák, anyagok megismerése és használása. Kreativitás fejlesztése, közösség ápolása sikerélmény elérése alkotás közben. A kulturális szemlélet bővítése. Különösen a finom motorika fejlesztése.”

9. Az égbolt csodái

Pályázó: Pro Scholae Zeyk Domokos Egyesület

Pályázott összeg: 9964 lej

„A projekt célja csillagászati ismeretek átadása diákoknak, valamint élményszerűvé tenni az égbolt megfigyelését.”

10. Fizikaraván, avagy házhoz visszük a tudományt

Pályázó: Székely Zoltán

Pályázott összeg: 10 000 lej

„A projekt legfontosabb célja a tudomány népszerűsítése diákok és felnőttek körében egyaránt. Az interaktív kísérleti bemutatók időtartama 2,5–3 óra, amelynek egy részét a résztvevők kísérletekben történő aktív bekapcsolására szánjuk, és 25–30 érdekfeszítő kísérlet bemutatására, a jelenségek értelmezésére törekszünk. Kísérleteink, értelmezéseink nehézségi fokát a célközönséghez igazítjuk.”

11. Föld-játék

Pályázó: Székelyföld Kapuja Egyesület

Pályázott összeg: 9206 lej

„Az elmúlt évben sok kérést, megjegyzést kaptam a székelykeresztúri iskolák tanáraitól, hogy szeretnének extrakurrikuláris foglalkozásokat a diákoknak és szívesen látnának az iskolákban különböző műhelymunkákkal. A projekt célja az lenne, hogy eleget tegyek ennek a kérésnek és korongozó-agyagozó műhelymunkát tartsunk a diákoknak, ahol fejleszthetik kézügyességüket, kreativitásukat és még az önbizalmukat is.”

12. GeoTour 2024

Pályázó: Tamási Áron Véndiák Egyesület

Pályázott összeg: 10 000 lej

„A projektünk célja egy olyan outdoor program, amely lehetővé teszi a tanulók számára, hogy az osztálytermen kívül is folytassák a tanulást, és ehhez bevonjanak családtagokat, helyi szakértőket.

Környezetvédelmi célkitűzésünk, hogy bekapcsolódjunk a CITO tevékenységekbe is, és ezáltal a diákok felelősnek érezzék magukat a környezetükért, érezzék, hogy ők is tehetnek a természetért, de mindezt egy izgalmas játék keretén belül tegyék.

Fontosnak tartjuk tudatosítani a diákokban a felelősségérzetet, hogy megismerjék és tiszteletben tartsák a történelmi és régészeti lelőhelyeket, ahol a hatályos törvények értelmében tilos a „kincskeresés” amatőrök számára.”