Március 25. volt a határidő arra, hogy minden olyan személy, kezdeményezési csoport vagy civil szervezet jelentkezzen az Odaadó Estre, aki egy-egy közösségi megvalósítással jobbá tenné a helyiek életét. Minden évben a Jótékony közösség tagjai döntenek arról, mely három kezdeményezés jut be a rendezvényre, és ezáltal, a Jótékony közösség támogatása mellett, további adományokat gyűjthet.

Idén hat jelentkező volt, ebből kellett hármat választani. Nem volt könnyű a döntés, így a legfőbb szempontok, ami alapján döntést hoztak a közösség tagjai, hogy tevékenység legyen az, ami által fejlődne a helyi közösség élete, illetve minél több személyt érintsen ez a változás.

A 2022-es Odaadó Estre az alábbi három kezdeményezés jutott be

Zarándok Nyargaló: Alkalmi segítségből hosszútávú szolgálat

projektgazda: Demeter Sándor Lóránd

A projekt célcsoportja sérült fiatal-felnőttek és családtagjaik. A megoldásra váró probléma a sérültek esetében a képességeknek és készségeknek a fejlesztése lovak segítségével, a családtagok számára pedig a kikapcsolódás lehetősége megnyugtató természeti és szakrális környezetben.

A projekt célja, hogy sérülteknek lovas gyógyterápiát biztosítson, a családtagjaiknak pedig élményterápiát. Ez így együtt a lélek terápiája. A Zarándok Nyargaló partnere ebben a munkában a Lélekemelő beszélgetések Újvárosi Katalinnal. Vele lehetőség van arra, hogy egy templomos területen, zarándok szemléletű lovas foglalkozás mellett, keresztény lelkigondozásban részesüljön az arra vágyó. Így lehet alkalmi segítségből hosszú távú szolgálat.

Piros. Produkció: ÉRTÉKelünk

projektgazda: Albert Orsolya

A projekt a Covid okozta elmúlt 2 év kultúrhiányára (is) szeretne reagálni, úgy néző mint művész szempontból, hisz mindkét oldal a karantén alatt rádöbbent arra, hogy milyen szükségünk is van az élményekre, a közösségi programokra, az alkotások által kiváltott gondolatfolyamokra, katarzisokra.

Szól mindannak a kultúra szerető és fogyasztó rétegnek, aki kénytelen volt nélkülözni ezt, és aki egyszerre lenne kiállításmegnyitón, irodalmi esten és egy színházi előadáson. 

A projekt célja egy olyan összművészeti együttlét/élmény felajánlása, mely közös gondolkodásra hív, mely kilépve a különböző műfajok sémáiból, egy izgalmas, lendületes előadással mutatja be számunkra az erdélyi kortárs alkotók munkáit, így párbeszédet teremtve a képzőművészet, irodalom és színházművészet között. Továbbá fontosnak tartják megmutatni, előtérbe helyezni a székelyudvarhelyi/erdélyi kortárs alkotókat. Rejtett céljuk az eddig csak könyvbemutatókra járó néző bevonzása a színházba, múzeumba (és fordítva), szeretnék az emberekben felkelteni az igényt a kultúrára.

Motivál Egyesület: TÉT- Tinédzserek az Élet „Tabuvonatán”

projektgazda: Blénessy Éva

Napjaink online világában háttérbe szorulnak az őszinte, bizalmas beszélgetések a tinédzserekkel. A kérdéseire választ kereső fiatal lelkek sokszor felületes vagy rossz forrásokból kapnak válaszokat. Témakörök, amelyeket szeretnének a fiatalokkal megbeszélni az önértékelés, serdülőkor, szexualitás, káros szenvedélyek és felelősségvállalás. Különböző irányzatok könnyen el tudják csábítani a kíváncsiskodó gyerekeket, ezért fontosnak tartják, hogy megvilágítsák az igazi értékeket, mely által mérsékelhetik fiataljaink online világgal való viszonyát, illetve, hogy ’valós” 3D-ben tudjanak beszélni kétségeikről, kérdéseikről.

A projekt célja, hogy a székelyudvarhelyi régióban élő serdülő korúaknak segítsenek megtalálni az igazi önmagukat, promoválni az igazi kapcsolatok megélését, és ezekben a témákban bennük kavargó kérdésekre valós és hiteles emberektől kapjanak választ.

A későbbiekben a projektgazdákra kommunikációs felkészítők várnak, hogy minél inkább felkészülten álljanak az esemény résztvevői elé. Az Odaadó Est ebben az évben május 12-én lesz a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

A képért köszönet Lőrincz Lajosnak.