Az elmúlt hónapokban hatalkalmas kisfilmkészítő tanfolyamot szerveztünk a székelyudvarhelyi civil szervezeteknek. Idéntől ugyanis újítást vezettünk be a pályázataink elszámolásába, a nyertes szervezetnek néhány perces kisfilmben kell bemutatniuk, milyen hatást ért el a célközösség életében a kapott támogatás.

A filmkészítés alapjainak oktatására két székelyudvarhelyi szakembert, Fecső Zoltánt és Szabó Károlyt kértük fel, akik önkéntesen vállalták el a feladatot, és az időkeretek ellenére is igyekeztek minden tudást átadni, ami szükséges lehet a közösség által támogatott projektek dokumentálásához, láthatóvá tételéhez.

Az előadók közérthetően vázolták a filmkészítéshez szükséges alapokat, ugyanakkor a találkozásokkor a gyakorlati tevékenységekre is hangsúlyt fektettek, a résztvevők ugyanis saját képsorozataikon keresztül tapasztalhatták meg, milyen kompozíciós technikákat kell követni a képalkotás során.

A képalkotást követően szó esett arról is, hogyan kell ezeket a képkivágásokat úgy összevágni, hogy a végeredmény egy közérthető, élvezhető film legyen. Ajánlott, hogy a film készítője minél több képkivágást alkalmazzon, ne csak ugyanabból a szögből készüljön az egész felvétel. Fontos ugyanakkor, hogy a film első jeleneteiben mutassuk be a környezetet, a szereplőket, és vázolni kell az alapokat, hogy a nézőt „képbe helyezzük”, majd ezt követően minden lényeges információt megadjunk neki.

Az utolsó találkozón a filmvágás folyamatából is kóstolót kaphattak a résztvevők.