Az idei pályázati kiírásra 10 pályázat érkezett be. A független Elbíráló Bizottság mind a 10-et támogatásra jogosultnak ítélte, ezek összesen 82.136 lej támogatásban részesülnek.

A következő tudomány, technológia, mérnöki tudás, művészetek és matematika témájú projektek kelnek majd életre:

1. Aquapónia

Pályázó: Balázs Mihály

„Az alapötlet egy olyan kisméretű aquapónia létrehozása, amelynek segítségével bemutatható és szemléltethető az, ahogyan két különböző élővilág (növények és a halak) kölcsönösen fenntartják egymást, ugyanis az aquapónia egy természetes körforgáson alapuló zárt rendszer. A halürülék a vízzel együtt átkerül a növényekhez, azok felveszik a tápanyagot, és a megtisztított vízfelesleg visszakerül a halakhoz, majd minden kezdődik elölről.”

Támogatás értéke: 3.913 lej

2. A mikrovilág szépségei!

Pályázó: Asociatia Culturala „Bibliofil Alapítvány”

„A projekt legfontosabb célja, hogy a programban résztvevők ismereteket szerezzenek a biológia és rokon tudományok területén, a személyes bekapcsolódás révén maguk is részesei lehessenek további kutatások/eredmények megvalósításának. ”

Támogatás értéke: 10.000 lej

3. Formáld és színezd újra!

Pályázó: Cimbora Egyesület

„A Heuréka pályázat segítségével szeretnénk egy olyan projektet megvalósítani amelyben rajztáblákkal és egy elektromos korongozóval tanítanánk meg dolgozni a résztvevő diákokat. Az első mozzanatként szabadkézi vázlatok készülnek növényi tanulmányok, csendélet, tájkép a rajztáblák segítségével. (…) Ezután a korongozó gép adta technikai lehetőségeket sajátítják el a tanulók. Miután elkészültek a korongon a kerámia formák, a saját színkombinációval és sajátos motívummal festik meg.”

Támogatás értéke: 10.000 lej

4. ÉkszerÉsz

Pályázó: Gábor Anita

„Szeretnénk népszerűsíteni egy kevésbé elérhető, akár művészeti ágnak is nevezhető tevékenységet: az ékszer készítést/ötvös mesterséget. (…) Szeretnénk, ha ez a projekt egy kis segítséget nyújtana ebben és lehetőséget biztosítana, hogy a diákok kipróbálják a fémmegmunkálást és megvalósítsák saját elképzeléseiket, terveiket.
Az ékszerkészítés jó kézügyességet, találékonyságot és sok-sok türelmet igényel. Így egyértelmű, hogy ezeket majd a diákok mind-mind elsajátítják a foglalkozások során.”

Támogatás értéke: 6.881 lej

5. Programozás képzések kicsiknek-nagyoknak

Pályázó: IgnisCafe – Asociatia ExarConsult Egyesület

„A kreativitást és kíváncsiság szabadságát szeretnénk fejleszteni és megmutatni a gyerekeknek, megteremtve ezáltal az innovatív gondolkodás lehetőségét. Célunk könnyen másolható, adaptálható projekt véglegesítése, amit igény szerint tovább adhatunk más településeknek (környékbeli falvak, városok iskolái). Ugyanakkor szeretnénk megismertetni és megszerettetni a kódolás, a programozás nyelvét a fiatalokkal, aktív nyelvhasználókká tenni őket Scratch és Arduino képzések tartásával: kiscsoportos tevékenységek, előkészített tananyaggal interaktív, barátságos környezetben.”

Támogatás értéke: 7.500 lej

6. Mobillal Fotózó Cimborák (SMART Cimbik)

Pályázó: Cimbora Egyesület

„A Heuréka pályázat segítségével tovább szeretnénk felszerelni és olyan munkakörülményeket létrehozni a Cimbora Ház fotószakkör keretén belül is, ahol a diákok mai technológiákkal ismerkedhetnek és naprakész projekteket hozhatnak létre.”

Támogatás értéke: 9.997 lej

7. Tehetségápolás. Sokszorosítás régen és ma.

Pályázó: Csak-art Képzőművészeti Egyesület

„Hagyományos metszetek (linometszet, fametszet) készítése és levonása grafikai préssel, így fejlesztve a résztvevők térlátását és finom motorikáját, precizitását, koncentrációs képességét. A projekt résztvevői által készített metszetek vázlatait felhasználva, Cnc marógép segítségével metszetdúcok készülnek, majd hagyományos préssel levonják azokat. Egymás mellé helyezve a cnc marógép illetve hagyományos prés felhasználásával készült ducokat és metszeteket egy kiállítás keretén belül összehasonlítják.”

Támogatás értéke: 10.000 lej

8. Élet a vízen!

Pályázó: Pál Eszter

„Különböző szobrok, állatfigurák alkotása, faragása hungarocellből, amit majd a vízre szeretnénk helyezni (Küküllőre). Ez egy olyan projekt, amiben a diákoknak lenne lehetőségük a szobrászat órákon tanultakat, alkotásaikat ezzel a modern technikával megvalósítani. Három osztály vesz részt a projektben és két tanár kíséri és segít a technika elsajátításában.”

Támogatás értéke: 9.905 lej

9. A fizika nagykövetei

Pályázó: Székely Zoltán

„A projekt legfontosabb célja a tudomány népszerűsítése diákok és felnőttek körében egyaránt. Az interaktív kísérleti bemutatók időtartama 2,5-3 óra, amelynek egy részét a résztvevők kísérletekben történő aktív bekapcsolására szánjuk, és 25-30  érdekfeszítő kísérlet bemutatására, a jelenségek értelmezésére törekszünk.”

Támogatás értéke: 10.000 lej

10. Tapintható virtuális valóság

Pályázó: Tukka Viruális Laboratórium, Széles Ferenc

„A tavalyi Heuréka pályázat során elindított VR fejlesztő és 3D modellező oktatás folytatásához szeretnénk néhány kiegészítő hardverre pályázni. Az oktatás idén január óta folyamatos és ingyenes. A képzésben részt vevő diákok jelentős fejlődést értek el a 3D modellezés és a Blender modellező szoftver terén. A teljesen kezdő szintről sikerült eljutni egy funkcionális modellező szintre.
Ezt szeretnénk tovább fejleszteni egy 3D nyomtató segítségével, amivel a kész modelleket nyomtatnánk ki. Ezzel párhuzamosan egy rövid 3d animáción is dolgozunk. Továbbá tervezünk létrehozni egy Youtube csatornát amely rövid oktatóvideókban ismerteti meg a Blender szoftvert az 5-8 osztályos diákokkal.”

Támogatás értéke: 3.940 lej