Történelmi szempontból is értékes együttműködés veszi kezdetét a Civil háromszög a közösségi filantrópiáért elnevezésű projekttel, melyben Udvarhely-, Csík- és Gyergyószék együttműködése veszi kezdetét. A 20 hónapos együttműködés most november elejével indul el, mely alapvetően a három civil szervezet fejlődését és a három térségben a civil társadalom fejlődését célozza meg.

A projektet a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségben a csíkszeredai The House Egyesülettel és a gyergyói Műhely Egyesülettel valósítja meg, az Active Citizens Fund Románia támogatásával, a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014-2021 által. A projekt célkitűzése az alábbi négy kiemelt tevékenységcsokor:

  1. Szervezetfejlesztés:
    • a csíki és a gyergyói szervezeteket támogató Tanácsadó Testületek létrehozása
    • adománygyűjtő stratégiák kidolgozása mindhárom szervezet számára
    • honlapfejlesztések
  2. Online adománygyűjtő platform indítása
  3. Fuss NEKI! adománygyűjtő sportesemények szervezése mindhárom térségben
  4. Civil szervezetek képzése alternatív adománygyűjtés témájában minhárom térségben.

Ilyen együttműködésre eddig még nem került sor. Ez a program lehetővé teszi azt, hogy a három partner szervezet tudását és erőfeszítéseit összetéve több száz civil szervezetnek segítséget tudjon nyújtani abban, hogy:

  • láthatóbbá váljanak,
  • tevékenységükhöz támogatókat és támogatásokat toborozzanak,
  • megismerkedjenek egymással,
  • inspirálják egymást,
  • együttműködések alakuljanak ki.

Ezáltal pedig a három régióban számos területen – oktatás, környezetvédelem, szociális problémák, sport, egészséges életmód, stb. – a jó irányú változások és az ezek érdekében történő együttműködések felerősödnek. A gazdaságban is a sharing economy az új trend. A civilek berkeiben ez a tudás, nyitottság és tapasztalat már rég ott van. De nagy szükség van arra, hogy ezeket aktiváljuk és élővé tegyük. Nagy reményekkel és lelkesedéssel fogunk neki e projekt megvalósításának, mely régi álmaink valóra váltásában segít.

A pályázat összértéke 107.135 EUR, ebből a támogatás összértéke 99.935 EUR, önrész 7.200 EUR.

 

Az Active Citizens Fund Románia programról

Az Active Citizens Fund Románia programot az EGT Alapok 2014-2021 finanszírozza. Az Alapok célja a gazdasági és szociális különbségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A Program alapkezelője a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Polgár-Társ Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrásközpontja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge által alkotott és az FMO (az EGT és Norvég Alapok Finanszírozási Mechanizmusának Irodája) által kinevezett konzorcium. Az Active Citizens Fund Románia célja a civil társadalom és az aktív polgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A Program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését célozza, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív polgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az adományozó államokkal, Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával fennálló kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romániáról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. További információt az EGT és Norvég Alapokról a www.eeagrants.org oldalon talál.

A projekt megvalósítói: