Obiectivul apelului

Așezările mici și comunitățile sătești departe de centrele sătești și de instituțiile statului sunt în multe cazuri dezavantajate. Dacă există o voință de a acționa, o forță în comunitate, atunci prin dezvoltarea abilităților, conectarea cu alte comunități, cu oameni în acțiune aceste mici comunități sunt capabile de miracole. Dorim să ajutăm comunitățile mici și izolate din microregiunea Odorhei să își recunoască propria situație, resursele și să preia controlul propriului destin pentru a putea rezolva problemele, provocările și planurile care apar pe teren.

Iată cum vă putem ajuta:

  • Să dezvoltăm abilități, competențe și cunoștințe civice în 6 subiecte în cadrul formărilor profesionale
  • Oferim asistență profesională continuă (mentorat)
  • Sprijinim implementarea unor inițiative incluse în planurile comunităților
  • Rețele de colaborare

Apelul este anunțat de Asociația pentru Inovație și Resurse INSERT în cooperare cu Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc și Asociația Dezvoltatorilor Comunitari din Ungaria, ca parte a proiectului „Comunități rurale active – ProActive Rural”, derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În cadrul apelului, vor fi selectate 5 comunități mici, cu care vom începe un proces de dezvoltare și cooperare mai intens.

Cine poate aplica?

Grupuri de 3-5 persoane (de exemplu, grupuri de prieteni), dar chiar și membri ai ONG-urilor active care:

  • Locuiesc în comunități mici, izolate din microregiunea Odorhei. Așezări pentru care puteți depune cererea (lista nu este exhaustivă și nu este exclusivă): Nicolești, Bențid, Chinușu, Firtușu, Cobătești, Mujna, Rareș, Vărșag, Crăciunel, Forțeni, Gyipeș, Morăreni, Mihăileni, Ulcani, Orășeni, Tăietura.
  • Doresc să contribuie pentru dezvoltarea localității și comunității satului,
  • Sunt deschiși spre învățare și sunt dedicați realizării planurilor lor comune,
  • Sunt deschiși să se angajeze într-un proces util de colaborare, în care lucrăm mai strâns cu ei timp de un an.

Se va acorda preferință grupurilor / organizațiilor de solicitanți care includ și tineri cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani. Cu toate acestea, limita de vârstă nu este un motiv de excludere. Grupul și organizația solicitantă trebuie să aibă cel puțin 3 membri care să participe activ la cursuri și să se angajeze să transfere ceea ce au învățat acolo, dacă ceilalți membri ai grupului nu vor putea participa.

Cum puteți aplică?

Grupul sau organizația neguvernamentală care dorește să candideze poate depune o cerere completând un formular și trimis electronic la adresa de e-mail szka@szka.org până la 15 februarie 2021.

Cum se decid cererile?

Evaluarea va fi în două etape. În prima rundă, vom evalua formularele de cerere trimise. Asociația pentru Inovație și Resurse INSERT împreună cu Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc și Asociația Dezvoltatorilor Comunitari din Ungaria vor fi implicate în procesul de evaluare. Grupurile care avansează în această primă rundă vor fi invitate la o întâlnire și discuție față în față. Decizia finală va fi luată după aceste discuții, care vor fi notificate solicitanților.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să căutați:
Csáki Rozália la următoarele contacte: rozi@szka.org, 0741-655.773
Már István: istvanmar@gmail.com, 0735-524.771

Proiect derulat de