Romániában a civil szféra 14 millió euró értékű felszerelést és készülékeket biztosított a kórházaknak, és az élvonalban levő emberek ezreit támogatta minden megyében.

  • Több, mint 140 orvosi egység részesült civil szervezetek általi támogatásban.
  • Több, mint 80 civil szervezet vásárolt védőfelszerelést és orvosi felszerelést, több, mint 13,95 millió euró értékben.

Sajtóközlemény:

Asociația Dăruiește Viață, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Zi de Bine, Casa Share, Cetatea Voluntarilor Arad, Dăruiește Aripi, Federația Fundațiile Comunitare din România, Fundația Comunitară Alba, Fundația Comunitară Bacău, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Brașov, Fundația Comunitară București, Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Covasna, Fundația Comunitară Dâmbovița, Fundația Comunitară Galați, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fundația Comunitară Mureș, Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundația Comunitară Oradea, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Sibiu, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Prețuiește Viața, MagiCAMP, Salvați Copiii România, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

„Egyáltalán nincs maszk. Sterilizálni kezdték őket.”, „Arad néhány nap alatt Suceava lehet.”, „Az egész részlegen egyetlen ultraibolya lámpánk van, amelyet sorra használunk.” – Így hangzik a legtöbb üzenet, amelyek a civil szervezetekhez érkeznek a COVID-19 járvány kezdete óta. Miközben a hatóságok azt nyilatkozzák, hogy az orvosi egységeink készen állnak, a civil szervezetek előkészítették az adományok első szállítását az orvosi egységekhez.

A COVID-19 világjárvány kezdete óta a civil szervezetek aktívan részt vettek a kórházak felszerelésében, és az orvosi személyzet védelmében. Számos civil szervezet új kampányokat indított vagy módosította a folyamatban lévő programjait, hogy pénzösszegeket szerezzen a közösségek védelmére.

Így az Asociația pentru Relații Comunitare kérdőívét kitöltő több mint 80 szervezet adataiból kiderül, hogy mindössze 7 hét alatt sikerült több mint 13,95 millió euró értékű orvosi felszerelést és készüléket vásárolni. Az összeg az Asociația pentru Relații Comunitare számításából származik, és az ezen szervezetek által szolgáltatott adatokra épül.

Romániában tucatnyi más szervezet is bekapcsolódott, hogy segítsen ebben a válságban az orvosoknak és kórházaknak, akiknek hozzájárulását ezek a számadatok nem tartalmazzák, de amelyek számottevő hatással voltak a világjárvány által érintett számtalan közösségre. Érdemes megemlíteni azt a kulcsfontosságú szerepet is, amelyet sok más szervezet játszik a kiszolgáltatott csoportok támogatása terén, és mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítsék küldetésüket, valamint továbbra is támogassák a kedvezményezetteket, az járványügyi helyzet ellenére is.

A számok megmutatják a civil szféra hatását a válság idején, valamint az emberek összefogását és támogatását, azt, hogy az általuk nyújtott adományok révén ők is segíteni tudnak. Az adományozók bíznak abban, hogy képesek vagyunk megoldásokat találni, és a vállalatok olyan partnerként tekintenek ránk, mint akik helyi és országos változásokat hozhatnak.

  • A civil szervezetek által összegyűjtött összeg: 14 millió euró
  • A készülékekre és berendezésekre költött összeg: 13,95 millió euró
  • Ventilátorok: 116
  • Vizsgálóeszközök: 21
  • PCR-tesztek: 30 793
  • Monitorok: 72
  • Több mint 60 000 orvostechnikai eszköz (injektorok, panelek, pulzoximéterek, fertőtlenítő alagutak, sterilizáló lámpák, defibrillátorok stb.)
  • Orvosi fogyóeszközök: kb. 81 000
  • Védőöltözet: több mint 41 500
  • Sebészeti maszkok: több mint 1,5 millió
  • Szűrőmaszkok: 455 000
  • Szemvédők és szemüvegek: 66 000
  • Kesztyűk: kb. 875 000
  • Fertőtlenítőszer: 137 000 liter
  • 28 tartály (konténer)
  • Egyéb védőfelszerelés: több, mint 60 000 (csizma, sapka, lepedő, eldobható védőöltözet stb.)
  • Több mint 10 tonna élelmiszer- és higiéniai termék az egészségügyi személyzet, a betegek, a karanténba helyezett emberek, az izolált emberek, az idősek, a szociális központokból származó emberek stb. Számára.
  • A szervezetek támogatása az ország összes megyéjébe eljutott.

A civil szféra segítségével megnövekedett a veszélyeztetett pontok, például Iași, Nagylak, Déva vagy Temesvár tesztelésének képessége; a szervezetek segítségével több, mint 30.000 PCR-teszt érkezett a kórházakba (ez megegyezik az állam által márciusban végzett tesztekkel). Emellett növeli a COVID-19 betegek kezelésének képességét moduláris kórházak felállításával. Annak érdekében, hogy mindenkinek az erőfeszítése a lehető leghatékonyabb legyen, és a lehető legtöbb sürgős igényt fedezni tudjunk, szakmai, peer-to-peer együttműködésre van szükség az állam és a civil szféra között.

A munkájukba vetett bizalom és a közösség jó ismerete alapján a civil szférának sikerült gyorsan, jelentősen bekapcsolódni, és időt adni az államnak a nemzeti szintű beavatkozásra. Ezért az aláíró szervezetek megkövetelik a hatóságoktól, hogy:

  • A lehető legátláthatóbban működjenek együtt a civil szférával;
  • Kommunikálni kell a kórházak és a magas fertőzésveszélyes orvosi egységek igényeit (pszichiátriai központok, dialízis pontok, onkológia stb.), annak érdekében, hogy a civil szervezetek és az állami hatóságok összehangolhassák erőfeszítéseiket, továbbá, hogy elkerüljék a dupla munkát;
  • Kölcsönös támogatás a beszerzési folyamatban (logisztikai, diplomáciai támogatás). Együtt több berendezést rendelhetünk alacsonyabb áron egyetlen gyártótól;
  • Az EU tagállamai és a nem uniós államok határainak átjárhatóvá tétele a civil szervezetek orvosi rendelései előtt;
  • A civil szféra ebben az időszakban tapasztalt jelentős befolyásgyakorlásának elismerése;
  • Intézménycsomag elfogadása a világjárvány által sújtott nem kormányzati szervezetek támogatására a KKV-knak nyújtott támogatási modell mintájára.

„Az elmúlt hetekben civil szervezetek, civil csoportok és üzletemberek az egész országból kezdeményezéseket indítottak az egészségügyi rendszer támogatása érdekében, azzal a szándékkal, hogy javítsák annak képességét, hogy az egészségügyi rendszer megbirkózzon a koronavírus járvány által kiváltott társadalmi hatásokkal. A növekvő egészségügyi és társadalmi igények fedezésére 17 romániai közösségi alapítvány felszólította a helyi üzleti szféra képviselőit és a magánszemélyeket, hogy mutassanak szolidaritást ezekben a kritikus időkben. Körülbelül 1,5 millió eurót mozgósítottak általuk, amelynek összegéből egyrészt védőfelszerelést, orvosi felszerelést és fertőtlenítőszert vásároltak a romániai kórházak, az ISU, a közrendi hatóságok részére, másrészt támogatást nyújtottak a kiszolgáltatott csoportoknak, erősítve a társadalmi kapcsolatokat a közösségekben.”

Ciprian-Mihai Păiuș, a Romániai Közösségi Alapítványok Szövetsége, ügyvezető elnök

Asociatia 13 Cu Atitudine , Asociatia Act for Tomorrow, Asociatia Adventure Life, Asociatia Casa Share, Asociatia CERT-Transilvania, Asociatia Change for Change, Asociatia COpii pentru Viitor, ASOCIATIA DARUIESTE ARIPI, Asociatia Divers, Asociatia E-civis, Asociatia Educalise, Asociatia Happy Minds prin depreHUB, Asociatia Hercules, Asociatia Inima Copiilor, Asociatia Maini Intinse, Asociatia Manute Pricepute, Asociatia Nord, Asociatia One Source Timisoara, Asociatia Platforma Reset, Asociatia Rotary Club Castrum Deva, Asociatia Transilvania pentru promovarea bolnavilor psihici, Asociatia TRIADA, Asociatia Umanitara “Dreptul la viata” Huedin, Asociatia Umanitara Sabina, Asociatia VERDE URBAN, Asociatia Zi de BINE, Asociația ”Maria Holtzhauser”, Asociația ”Salvează o inimă”, Asociația Aradul Civic, Asociația Declic, Asociația Farmecul Vietii Asociația Județeană Babywearing Botoșani – Împreună pentru personalul medical din Botoșani, Asociația Nike de dezvoltare și ajutorare, Asociația pentru Relații Comunitare, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A TINERILOR CU INIȚIATIVĂ, Asociația SOLIDARIS, Asociația Unda Verde, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just, Beard Brothers, Cetatea Voluntarilor, Crucea rosie, Dăruiește Viață, Fundatia Comunitara Bacau, Fundatia Comunitara Banatul Montan, Fundatia Comunitara Brasov, Fundația Comunitară București, Fundatia Comunitara Buzau, Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Comunitara Galati, Fundatia Comunitara Mures, Fundatia Comunitara Oradea, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Sibiu, Fundatia Comunitara Valcea, Fundatia Conservation Carpathia, fundatia Light into Europe, Fundatia pentru Copii Ronald McDonald, Fundatia pentru Parteneriat, Fundatia Terre des hommes, Fundatia UBB, Fundația Comunitară Dâmbovița, Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány – Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, Fundaţia Comunitară Iaşi, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Funky Citizens, Impreuna Ajutam Vatra Dornei, JCI Targu-Mures, MagiCAMP, Mixideashub SRL, Părinte Implicat-Grup de inițiativă, Politehnica Timisoara, Pretuieste Viața, Salvati Copiii Romania, Un Singur Cluj, ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, VIVID NEAMT.

A Román Közösségi Alapítványok Szövetsége 2012-ben alakult, és szerepe állami szinten képviselni a romániai közösségi alapítványok érdekeit, amelyek hozzájárulnak a tudatos, nagylelkű, befogadó és fenntartható közösségek kialakításához, amelyek képesek együtt fejlődni, különféle helyi szereplők bevonásával.
Közösségi Alapítványok, melyek tagjai a szövetségnek: Fehér megye, Bákó, Brassó, Bukarest, Kolozsvár, Kovászna, Dâmbovița, Galați, Iași, Maros, Székelyudvarhely, Nagyvárad, Prahova, Nagyszeben, Temesvár, Fogaras.
Nemrégiben létrehozott Közösségi Alapítványok: Banatul Montan, Buzău, Vâlcea

www.fundatiicomunitare.ro