S-a încheiat runda a doua de finanțare al programului Fondul Științescu. Au sosit 5 aplicații din care comitetul de evaluare a ales spre finanțare toate cele cinci proiecte. Noile povești de succes sunt legate de astronomie, 3D imprimare, consumul de energie, fotografie și robotica de Lego. Iată detaliile:

 

  1. Academia 3D:

Aplicanții: Asociația „Varázsecset” Școala de Artă și Evergreen Agroturism Srl.

Academia 3D se adresează liceenilor, care pot să câștige participarea în program printr-un tender. Tema aplicației este planificarea unui obiect 3D. În timpul academiei elevii vor cunoaște software-ul de proiectare 3D, programe de grafică, design, și operație de 3D imprimare.

 

  1. Meșterirea este bun!

Aplicant: Székely Zoltán profesor de fizică.

Pe parcursul proiectului se va desfășura 3 workshopuri cu implicarea elevilor din Liceul Tamási Áron pe următoarele teme: construcție de senzori electronici, construcție de sursa de alimentare și de lampă electrică, competiție de practică.

În cadrul concursului elevii vor lucra în perechi și va trebui să realizeze un mijloc și/sau mecanism, care se legă de conceptul energiei.

 

  1. Cercetășii Astronomi

Aplicant: Asociația Cercetașii din Regiunea Odorhei.

Programul principal al proiectului este organizarea a două nopți de astronomie pentru cercetășii și elevii din regiunea Odorhei. În timpul serii studierea stelelor va fi ghidat de astronomi profesioniști.

 

  1. Tabără de fotografie

Aplicant: Asociația Arhiva de Fotografie Kováts István.

Pe parcursul proiectului va fi organizat o tabără de șase zile, în cadrul căreia se va desfășura o educație de fotografie de la teorie până la practici interactive. 20 de elevi vor participa și vor învață despre fotografiere cu tehnologia contemporană, cu fotoaparat modern și editarea imaginilor cu photoshop. Din fotografiile cele mai reușite vor realiza o expoziție în Ziua Fotografiei Maghiare.

 

  1. Lego Mindstorms Ev3

Aplicant: Asociația Kinderstart.

Scopul proiectului este introducerea jucăușă a copiilor în lumea științei. Proiectul oferă oportunitatea pentru copii să programeze, să construiască și să testeze exerciții din tehnologia robotică.

Vor participa șase elevii din clasele V-VIII la atelierele de Lego care vor lucra în pereche utilizând trei pachete de Lego.

 

Felicitări câștigătorilor și mult succes în implementare!