A Heuréka Alap célja ösztönözni az udvarhelyszéki V–XII. osztályos diákok tudomány és technika iránti szenvedélyét. Olyan projekteket, kezdeményezéseket szeretnénk támogatni, amelyek keretében a diákok maguk próbálhatnak ki újszerű, interdiszciplináris, kreatív ötleteket. E projektek révén fedezzék fel a természet csodáit, értsék meg, hogy mit jelentettek az emberiség nagy felfedezései, fedezzék fel, hogy mit hozhat számunkra a modern technológia, tudjanak szenvedéllyel foglalkozni a tudományokkal, ezáltal nevelve akár korunk új felfedezőit. Fontos, hogy a projektek ne információkat adjanak át, hanem sokkal inkább képességeket fejlesszenek. A program szól mindazon tanároknak, mérnököknek, e szakterületet hobbiként űző kreatív embereknek, akik szívesen dolgoznak diákokkal.

A program nagykövete, Járai-Szabó Ferenc, székelyudvarhelyi születésű fizikus ajánlása:

„A Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatójaként nagy örömmel tapasztalom, hogy Székelyudvarhelyről nagyon sok diák folytatja nálunk tanulmányait és válik jó szakemberré. Ennek tükrében nagyon aktuálisnak látom a Heuréka Alap kezdeményezést, mely lehetőséget ígér székelyudvarhelyi lelkes tanárok és diákok számára iskolán kívüli oktatási-tanulási tevékenységek szervezésére és lebonyolítására. Ez a tanulók számára az egyik legizgalmasabb és leghatékonyabb módja annak, hogy új szakterületekkel ismerkedjenek meg, új lehetőségek felé nyissanak. Tudomásom szerint ez eddig csak néhány lelkes tanár önkéntes tevékenysége révén valósulhatott meg. Éppen ezért tartom fontosnak az összefogást. Mostantól a tanulók látókörének tágításáért, pályaorientációjuk kialakításáért nemcsak a tanárok, hanem az egész közösség tehet. Mindenki hozzájárulhat lehetősége szerint ötletekkel, projektekkel, szakmai, vagy pénzügyi támogatással. Köszönjük ezt a lehetőséget a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak. Mutassuk meg közösen, hogy érdekel minket Székelyudvarhely jövője, ami egyértelműen a fiatalok magas színvonalú képzésében rejlik.”

Járai-Szabó Ferenc

A támogatási alap közel 80.000 lej. Egy pályázat 3.000 és 10.000 lej közötti támogatásban részesülhet. Pályázhatnak udvarhelyszéki civil szervezetek, kezdeményezési csoportok, magánszemélyek. Az SZKA szakmai tanácsokkal segíti a pályázatok elkészítését is.

A pályázatok leadási határideje: július 21., délután 16 óra.

A pályázati útmutató, pályázati űrlap és költségvetési űrlap letölthető itt.

További információk és a program alakulása követhető a program Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/heurekaalap/

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy május 18-án, délután 15 órától a Közösségi Alapítvány székhelyén tájékoztatót és egyben beszélgetést tartunk a potenciális pályázókkal.

A Heuréka Alap fő támogatója és partnere

A Heuréka Alap helyi partnerei