A Közösségi Alapítvány egy új adománygyűjtő módszert és eszközt, a Give-Get-Do (Adj-Kapj-Tégy) online adománygyűjtő honlapot mutatott be és adott át két hete az udvarhelyszéki civileknek.

Ezzel a honlap segíti a civil szervezeteket ötleteik megvalósításában. A Közösségi Alapítvány azzal bátorítja a projektek kezdeményezőit, hogy az első három projekt számára – amely sikeresen összegyűjti – a kitűzött célösszeget megduplázza!

A honlapon már több civil szervezet ötlete látható, köztük a Szent Gellért Alapítvány projektje is. A szentegyházi alapítvány projektjének célja: egy lomtár kézműves műhellyé alakítása fogyatékkal élő gyermekek számára. A megvalósításához 600 euró támogatásra van szükségük, amit egy hét alatt sikerült összegyűjteni.

Térségünkben az online adománygyűjtés még kísérleti fázisban van, használatának egyszerűsítését a tapasztalat segíti, ezért arra kértük Ilyés Kingát, a Szent Gellért Alapítvány vezetőjét, ossza meg velünk tapasztalatát: „Projektünket a Facebook közösségi oldalon és szóban – családi, baráti körben – népszerűsítettük. A Give Get Do újszerű, friss és ötletes adománygyűjtő módszer, előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Előnye, hogy jóval egyszerűbb, mint egy pályázat, hátránya a bankon és a valutában történő átutalás. A támogatók egy részének nem volt bankkártyája, így a készpénzt összegyűjtve egy kártyáról utaltuk el az összeget.” Kinga elmondta még, hogy nem minden bankkártyáról sikerült az átutalás, továbbá az euróról a lejre való váltás változó árfolyama bizonyos veszteségeket okozhat, majd hozzátette: „a duplázásban is van fantázia (amit az első három sikeres projekt kap az SZKA-tól) és örülünk, hogy sikerült élnünk vele.” Az projekt kivitelezését októberre tervezik.