Az adományozókkal készült interjúk után egy újabb sorozattal jelentkezünk, jótékonykodó vállalkozók történeteit mutatjuk be. A sorozat célja közérthetővé tenni és közelebb vinni az emberekhez a jótékonykodást, ennek örömét.

 

  1. Mikor kezdett el jótékonykodni, adományozni?

Én úgy voltam nevelve, hogy minden rászorultnak segítsek, ha tudok. Nem minden segítség pénzbeli kell legyen. Sok módon lehet jótékonykodni.

 

  1. Mit jelent az Ön számára a jótékonykodás, a támogatás? Miért támogat közösségi ügyeket?

Míg nem volt anyagi hátterem, addig csak emberbaráti motivációm volt. Miután anyagilag jobb helyzetben kerültem – mert jókor voltam jó helyen –, akkor már kötelességből is segítek nemzettársaimon, mert felelősséget érzek irántuk.

 

  1. Volt-e, és milyen (ki)hatással volt az Ön életére a jótékonykodás? Van-e meghatározó élménye, története e tekintetben?

Személyesen nincsen különleges elvárásom a támogatottjaimmal szemben. Elvből, pénz nem adok senkinek. Ha valaki koldul, akkor veszek egy kenyeret neki, vagy egy kiflit, mert biztosan éhes. Én is osztom azt az elvet, hogy halászbotot kell adni az embernek, tanuljon meg halászni, nem halat. Ezért szívesen taníttatok, ösztöndíjazok. Mikor kit, mérnök hallgatókat, orvos hallgatókat, szakiskolásokat, de volt már elemi iskolás támogatottam is. Most is támogatok egy gyógyszerész, egy orvos, és négy szakiskolás hallgatót. Külön fejezet a betegek segítése, kezelések,  műtétek szemüvegek, vagy más gyógyászati eszközök kifizetése. Szervezetek támogatásánál is inkább a hátrányos helyzetűeket és a fiatalokat segítem. Nem szeretem a rendezvények szponzorálását.

Rengeteg pozitív élményem van a támogatottjaimmal, valóságos sikertörténetek, de a diszkréciót nagyon fontosnak tartom. Senkinek sem engedem, hogy engem reklámozzon, még a nevem említése is tilos.

 

  1. Ön szerint milyen kellene, legyen egy támogatás utóélete? Mit tanácsol e tekintetben a támogatást igénylőknek?

A támogatás lejártával nem szűnhet meg a kapcsolat a támogató és támogatott között. Én személyesen elvárom az időszakos  tájékoztatást. Jó, ha a támogatott is érzi, hogy van valaki, aki figyeli, követi őt. Eddig mindenkitől megkaptam a visszajelzéseket.

Nem jó téma a jótékonykodásról írni, főleg a támogató részéről. Aki erről szeret beszélni, írni, az reklámért támogat. Ez nem az én célom.