În timpul verii și toamnei anului 2017 Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc a dezvoltat un plan strategic cu membrii comunității. Printre altele au fost realizate interviuri cu oameni, care participă în viața comunității și fac ceva pentru schimbări pozitive. În următoarea serie de interviuri vom împărtăși câteva dintre aceste interviuri.

Partea a patra a seriei este interviul realizat cu Dunkler Réka.  

 

  1. După părerea ta care sunt acele 3 cele mai grave probleme din Odorheiu Secuiesc, care ar trebui abordate? Ce te îngrijorează cel mai tare când te gândești la comunitatea în care trăiești?

Ceea ce mi se pare cel mai îngrijorător este că nu există o strategie culturală al orașului. Cred că ar fi important să fie analizate toate resursele, și să fie dezvoltat un plan pe termen lung. Folosind o cercetare mai amplă, implicând regiunea, pentru că cred că ar trebui să gândim împreună.

Cealaltă problema constituie strategia educațională, ceea ce ar fi bine să nu fie condus de diferite interese, ci să țină cont numai de interesul comunității. Mai degrabă, ar trebui analizat viabilitatea educației, decât să fie dat răspuns diferitelor grupuri de interese. Ar trebui analizat ce e cel mai optim pentru copii din Odorhei, care sunt nevoile, ce poate să le ofere această regiune.

Al treilea este migrația care se leagă de cea anterioară, lipsa unei strategii culturale viabilă, al strategiei de educație joacă un rol major în emigrarea oamenilor și a familiilor, deși argumentele prezentate mai frecvent indică motive economice, astfel ei sunt atenți mai degrabă la acest aspect, și nici măcar nu se gândesc, ce rol au acestea. Cultura și educația au, de asemenea, un rol de conservare a identității, aici comunitatea maghiară trăiește în majoritate, oamenii nu simt valoarea și importanța acestora, dar eu m-am născut în Brașov și am locuit în Timișoara, am simțit consecințele situației în care orașul și în interiorul acestuia comunitatea maghiară nu se auto-organizează pe baza unei strategii.

 

  1. Ce este promițător pentru tine, dacă te gândești la viitorul comunității?

Faptul că maghiarii sunt încă în majoritate și există o forță în această comunitate, dar acesta ar trebui exploatat. Majoritatea orașelor locuite de maghiari nu dispun de această putere. Aici există multe instituții de învățământ maghiar în oraș, există o mulțime de potențial din care se poate construi, care pot fi explorat, și prin care s-ar putea crea un oraș atractiv.

 

  1. După părerea ta ce este rolul principal al Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc în comunitate?

Construirea comunității. În opinia mea, sunteți acea fundație importantă care organizează programe la nivel de oraș care conduc viețile oamenilor. 

 

  1. După părerea ta, ce ar trebui să facă Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc în următorii șapte ani, ca să sprijine comunitatea ca acesta să se dezvolte într-o direcție bună?

Fiecare oraș și regiune are puterea de a captura copii și familii. În Miercurea Ciuc există inițiative bune în această direcție, fiind create mai multe evenimente și proiecte orientate spre familie, orientate către copii. Indicatorul este că cuplurile tinere trebuie să fie convinse să rămână acasă și să nu plece în străinătate. Trebuie să existe spații (fizic și mental) pentru a întări sentimentul de acasă, unde se simt bine, programe pentru ei, unde simt că sunt importante și că „este bine să fii aici”. Un exemplu, deși există multe: în Miercurea Ciuc și în Sfântu Gheorghe există mai multe locuri de divertisment și spațiu comunitar care sunt focusate pe copil și aici, în Odorhei trebuie să căutați aceste locuri. Și unde se întâlnesc oamenii dacă nu sunt spații de divertisment sau comunitate. Este posibil să fie nevoie de o inițiativă grijuliu și mulți parteneri ar putea fi impicate aici.

 

  1. După părerea ta care a fost realizarea cea mai remarcabilă al Fundației în ultimii 2-3 ani?

Aranjarea terenului în împrejurimea Capelei Romano-Catolică „Inima lui Isus” și a locului de joacă în spital. Asemenea terenuri de joacă ar trebui la Odorhei, cu atât mai mult.