Március 1-én egy pörgő és inspiráló mini-konferencián vehettünk részt az inkubátorházban. A Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG) népszerűsítő és ezek mentén sikeres vállalkozói példákat megosztó eseményen közel százan vettek részt. A tizenkét előadó a következő négy SDG-hez kapcsolódóan osztott meg jó példákat:

  • SDG 7 – Megfizethető és tiszta energia
  • SDG 9 – Ipar, innováció és infrastruktúra
  • SDG 11 – Fenntartható városok és közösségek
  • SDG 12 – Felelős fogyasztás és termelés

Az SDG-kről bővebben lehet ide kattintva lehet tájékozódni.

Fontos, hogy a fenntartható fejlődésre mint intergenerációs és intra-generációs folyamatra is figyeljünk, ami a Fleischer Tamás meghatározásai alapján azt jelenti, hogy: „Olyan fejlődés, amely biztosítja az itt és ma élők szükségleteinek kielégítését, anélkül hogy ezzel korlátozná a másutt élők és a későbbi generációk lehetőségét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

Szintén Fleischer Tamás meghatározása nyomán emeljük ki, hogy: „A fenntarthatóságot a létező, aktív, saját funkcióit ellátó, ugyanakkor a külső hatásokhoz, az állandó változásokhoz alkalmazkodni tudó belső struktúrák képesek biztosítani.” Ilyen struktúra akár a család, az iskola, egy közintémény, egy vállalkozás, egy civil szervezet, egy közösség.

A fenntarthatóságnak 3 pillére van, amelyek szorosan összefüggnek egymással, hatással vannak egymásra és az egészséges egyensúly kialakítása és megőrzése jelenti a fenntarthatóságot.

Forrás: https://eionet.kormany.hu/a-fenntarthato-fejlodes-fogalma

A konferencia megmutatta és büszkeséggel töltött el, hogy Udvarhelyszéken és szélesebb közegünkben is számos sikeres példa működik arra, hogy:

  • A napenergia minél több háztartás és intézmény gazdaságosabb energiaháztartásához járuljon hozzá – Melinda Instal Kft.;
  • Elektromos autó bérlésével minél kevesebb autót használjunk és csak akkor, amikor indokolt – Euro-Car Trading Kft. (Maros és Harghita Toyota kirendeltség);
  • Az alumínium a XXI. század féme – azaz egyre gyakrabban és sokrétűen használt alapanyag – gyártásával és újrahasznosításával itt Udvarhelyen foglalkozunk – Color Metal Kft.;
  • Hatékonyan csökkentsük és minél nagyobb mértékben újrahasznosítsuk a különböző típusú hulladékot – RDE Harghita Kft.;
  • Papír újrahasznosításával cellulóz alapú hang- és hőszigetelő anyagot állítunk elő – Celiqum Kft.;
  • Fenntartható turizmusunk működik a Fogarasi havasokban – Carpathia Travel;
  • Elindult a fenntartható szálláshelyek cimkézése – stayhere.ro;
  • A fenntartható erdőgazdálkodás a jövőnk záloga – Kádár-Tibor Sándor;
  • Működő példánk van a rövid értékesítési láncra (REL), ami a minőségi helyi terméket és termelőt összekapcsolja a vásárlóval – Helyénvaló Helyi Bolt;
  • Jól működő példánk van a minőségi és etikus körülmények között előállított helyi termékek webshopon történő értékesítésére is – ökoMami.ro;
  • A digitális kompetenciák fejlesztése alapvetően fontos a fenntartható társadalom és gazdaság építésében és működtetésében. Már ennek is nekifogtunk. – IgnisCafé.

Akik nem tudtak velünk tartani, de kíváncsiak az elhangzott előadásokra, azok letölthetik a fenti felsorolásban aktív linkekről.

Akik velünk tartottak azok kézbe kaptak egy kis kiadványt is a konferencia anyagairól. Ebbe alább belelapozhattok.

Köszönjük a nagyon sok pozitív visszajelzést, amivel arra sarkalltok bennünket, hogy hagyományt teremtsünk ennek az eseménynek és témának.

Jó volt újra veletek együtt lenni, szép lelkű emberekkel, akik felelősen és tudatosan élnek és ki-ki a maga lehetőségeihez mérten tesz azért, hogy fenntarthatóbb, méltóságteljesebb, gazdaságosabb legyen az életünk, térségünk.

Melinda Instal Kft.

Euro-Car Trading Kft.

Color Metal Kft.

RDE Harghita Kft.

Celiqum Kft.

Carpathia Travel

stayhere.ro

Kádár-Tibor Sándor

Helyénvaló Helyi Bolt

ökoMami.ro

IgnisCafé

Vajda Lajos