Az SZKA elsődleges feladata, hogy ott álljon mindig a közösség mellett. Ebben a nehéz helyzetben teljes odafigyeléssel állunk mindazon személyek mellé, akik bármilyen formában érintettek. Megtapasztaltuk már, hogy az összefogásnak rendkívüli ereje van, ezért az SZKA is segít a rendelkezésére álló eszközökön keresztül.

2021-ben hoztuk létre a Sürgősségi Alapot, azzal a céllal, hogy biztosítani tudja az Udvarhelyszéken megjelenő közösségi krízishelyzetekben a minél gyorsabb és hatékonyabb segítségnyújtást. (További információk az Alapról itt találhatók.)

2023. december 18-án összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Bentlakásának középső harmada (6 háló). A Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai mellett más székelyudvarhelyi tanintézmények diákjainak, összesen 97 középiskolás diáknak adott otthont az épület.

Kihívások

A Tamási Áron Gimnázium osztályfőnökeivel, és a többi érintett székelyudvarhelyi tanintézmény vezetőivel összesítettük a diákok odaveszett érték- és használati tárgyait. Közvetlenül 40 bentlakó diák érintett, az ő személyes tárgyaik és eszközeik javarészt odavesztek. Közvetetten ennél jelentősen több diák érintett, hiszen többjük személyes javai is károsultak.

Megoldások

A Közösségi Alapítvány a rendelkezésére álló Sürgősségi Alapból azonnali támogatást nyújt az érintett diákoknak személyes javaik és eszközeik pótlására.

Háromféle módon igyekszünk támogatást biztosítani. Rövid távon: egyrészt a közvetlenül érintett diákoknak egyszeri pénzbeli támogatást nyújtunk személyes tárgyaik pótlására, másrészt azon diákoknak, akiknek fontosabb eszközei is sérültek, eszközbeli támogatás formájában nyújtunk segítséget (pl. laptop vásárlás stb.). Közép és hosszú távon: pszichológiai tanácsadáshoz való hozzáférést biztosítunk és fedezzük ennek költségeit, valamint egyéb egészségügyi kiadásokat, ha azok a sérült diákok esetében felmerülnek.  

Ezt a tragédiát nem lehet visszafordítani egyetlen adománygyűjtéssel sem, de így talán azonnal nyújthatunk eszközbeni és anyagi segítséget ahhoz, hogy ezek a megdöbbentő napok valamivel könnyebben átvészelhetőek legyenek. 

A Tamási Áron Véndiák Egyesülettel közösen gyűjtést kezdeményezünk, mert fontosnak tartjuk, hogy megerősítsük a Sürgősségi Alapot, amelyből a fenti kiadásokat fedezni tudjuk. 

A Sürgősségi Alap legfontosabb célja, hogy ilyen és hasonló esetekben gyorsan és hatékonyan a közösség szolgálatára használhassuk fel.

Az alapot a következő formában lehet támogatni:

  1. On-line: https://szka.ro/tamogatom/ – Támogatás célja: Sürgősségi Alap
  2. Banki átutalással a RO74 OTPV 2610 0020 7775 RO10 számlaszámra
  3. Jogi személyként támogatva – ehhez kérjük keresse az SZKA munkatársait az szka@szka.ro e-mail címen.