O dimineață rece de duminică a surprins echipa de organizare în acțiune, la data de 06 octombrie 2022. Mese, bănci, corturi și cutii pentru donații au fost amplasate pe teren, unde se auzeau discuțiile ușor somnoroase, dar entuziaste ale voluntarilor. Terenul din fața ștrandului a început să se umple de viață pe măsură ce ajungeau la fața locului cei 240 de alergători. În afară de ei, ambasadorii au mai alergat sau mers cu bicicleta în alte locații; cca. 491 au ales un alt loc pentru a parcurge distanța, dintre aceștia 460 au fost între granițele țării, în timp ce 31 de ambasadori au parcurs distanța în alte țări.

Bineînțeles, nici donatorii nu au stat cu mâinile în sân, cu un total de 692.961 de lei din 8.837 promisiuni de donații. Cele 44 de organizații și-au stabilit un target de 376.300 de lei care, conform statisticilor, a fost cu mult depășit, aproape 700.000 de lei fiind promiși ambasadorilor. Următorul pas va fi încheierea contractelor.

Dar cine sunt ei, alergătorii și cicliștii? Sunt tineri entuziaști, adulți și copii, care pe 9 octombrie, îmbrăcați în tricouri albastre au alergat, au făcut ture cu bicicleta în parc sau în alte părți. Cel mai în vârstă avea 69 de ani, iar cel mai tânăr 2 ani jumate. Aceasta este o dovadă suficientă că niciodată nu poți începe prea devreme, precum niciodată nu poate fi prea târziu. În total 145 de copii au urmat exemplul adulților (sau, mai degrabă, le-au dat un exemplu), în timp ce, în rândul adulților, 436 de femei și 295 de bărbați au parcurs kilometrii (ceruți/necesari). În total 202 persoane au mers cu bicicleta, în timp ce 529 de persoane au alergat.

Programul este derulat în cadrul proiectului numit „Triunghi civil pentru filantropia comunitară.” Proiect derulat de Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, în parteneriat cu Asociația The House din Miercurea Ciuc și Asociația Atelier din Gheorgheni, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

În calitate de sponsor special, anul acesta Kaufland România i-a ajutat duminică pe cei 731 de ambasadori să alerge și să pedaleze cu un pachet de start bogat.

Mai multe întreprinderi și instituții publice au contribuit la succesul programului cu diverse granturi: Color Metal, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, Magdolna Impex, Benati, Maxoll, Ensana, Greenstick Europe, Diemer, Communitas, Fundația Româno-Americană, Policlinica de marketing, Mini-Transilvania Park, Legendarium, KÖZ., Zete Karting, Muzeul Haáz Rezső, Eva Young Face Skin Healing Centre, Green Hat Kayak, Kettlebel Gym, Rooster Grill Food, Extreme Paintball Odorhei, AWG Game Centre, Septimia, GastroBun, Hargita Outdoor, Spion Café, Kotyogó, Manó Ice Cream, Varga Mézes, VR Fun, Árnika, Biblioteca Orășenească din Odorheiu Secuiesc, Geocaching.

Mulțumiri și colaboratorilor noștri pentru ajutorul în organizare: Asociația „Cserkészpajtás”, Asociația „Élmény” din Zetea și Asociația de Box pentru Tineret Dobes.

La final, să ghicim ce s-ar fi întâmplat dacă toți kilometrii parcurși duminică dimineața ar fi fost făcuți de o singură persoană? Unde ar fi ea fost acum? Iată un indiciu: dacă toți cei 7271 de kilometri ar fi fost parcurși de o singură persoană, aceasta ar fi alergat de la linia de start până în Malaga (Spania) și înapoi la Odorhei.

Din fericire nu a fost cazul. Toți acești kilometri au fost parcurși de 731 de persoane, care au experimentat puterea comunității: strigătele puternice de încurajare entuziastă, efectul înălțător al muzicii de fundal și ajutorul voluntarilor.

Proiectul a fost derulat de Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc în parteneriat cu Asociația The House din Miercurea Ciuc și Asociația Atelier din Gheorgheni cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului în patru domenii prioritare este: dezvoltare organizațională, lansarea unei platforme de crowdfunding, organizarea a câte unui eveniment sportiv de atragere de fonduri în cele trei regiuni, training organizat pentru ONG-uri din cele trei regiuni pe tema atragerii alternative de fonduri. Valoarea totală a proiectului este de 107.135 EUR, din care valoarea totală a finanțării este de 99.935 EUR, iar valoarea contribuției proprie este de 7.200 EUR.

Proiect derulat de: