Egy újszerű és különleges lehetőséggel rukkol elő a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Bizalomtőke Alap támogatói köre. Felhívásunk mindazon udvarhelyi személyekhez, kezdeményezési csoportokhoz és civil szervezetekhez szól, akik számára fontos és cselekvően is szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy Udvarhely családbarát, környezettudatos és élhető hely legyen.

Ha ehhez van egy ötleted, amit szívesen kibontanál, kidolgoznál egy tartalmas csapatmunka keretében, hogy kész terv és költségvetés alakuljon ki belőle, akkor ez a felhívás neked szól!

Ötletfonóba hívunk benneteket, egy 48 órás versenyre!

A verseny összdíjazása 50 000 RON, amelyet a Bizalomtőke Alap biztosít. A verseny végén, az Alap támogatói körének döntése alapján, a kiemelkedő projekt(ek) támogatást kapnak ötletük megvalósítására.

Hogyan működik az Ötletfonó?

  1. Te jelentkezel az ötleteddel február 14-ig, kitöltve ezt az űrlapot és visszaküldve a szka@szka.org e-mailcímre.
  2. Minden ötletgazda és/vagy csapat részt vesz egy 1,5-2 órás előeseményen, amelyen felkészítjük arra, hogy az ötletét ütőképesen tudja bemutatni. Az előeseményre március 1–14. között kerül sor.
  3. Április 1-3. között (péntek délutántól vasárnap délig) eljön a fonóba, amely keretében a következő tevékenységekre kerül sor:
    • Toborzó beszéd: az ötletgazda 2 percben bemutatja, hogy milyen problémára figyelt fel és milyen megoldási lehetőséget lát, továbbá jelzi, hogy milyen szakmai tudással bíró személyre lenne szüksége a csapatban.
    • Piacozás: a bemutatott ötletekhez személyek társulnak. Az ötlettel jelentkező 1-3 fő egy min. 5 – max. 7 fős csapattá kell fejlődjön. Csapaton belül egy szakmát max. 2 fő képviselhet. Csak azok az ötletek jutnak tovább és kapnak lehetőséget az ötlet kidolgozására, amelyekhez csapat társul. Azok az ötletek, amelyekhez nem társul min. 5 fő, ezen a ponton kiesnek a versenyből.
    • Ötletek kidolgozása: Minden csapat kap egy mentort, szakembert, módszertant és amennyiben szükséges, további szakemberekkel való konzultációs lehetőséget is, hogy az ötletét részletesen kidolgozza, tevékenységekre és költségvetési tételekre bontsa, továbbá, hogy felkészüljön arra, hogy ezt a rendezvény végén bemutassa a zsűrinek. Péntek déltől, a csapat alakulásától kezdődően vasárnap délig folyik az ötletek kidolgozása.
    • Bemutató: a záróesemény keretében a csapatok 10 perces időkeretet kapnak, amiből 3 percben bemutatják a tervüket és 7 percben válaszolnak a zsűri kérdéseire.
    • Döntés: A zsűri dönt arról, hogy a teljes összeget egy terv megvalósítására vagy több terv megvalósítására fordítja. A döntés vasárnap délben megszületik és kiközlésre kerül.
    • Támogatás: A nyertes csapat az SZKA-val köt támogatási szerződést és 2022-ben megvalósítja a tervét.

Kik jelentkezhetnek?

Azon:

  • magánszemélyek, akik szeretnének tenni egy családbarát, környezettudatos és élhető Székelyudvarhelyért, és szívesen megosztják 48 órán keresztül másokkal a tudásukat, tapasztalatukat
  • Kezdeményezési csoportok, baráti társaságok max. 3 fővel
  • Civil szervezetek, max. 3 fővel

akik az ötletüket a megadott űrlapon kitöltve február 14-én 14 óráig elküldik az szka@szka.org e-mailcímre.

Kik az Ötletfonó szakmai segítői?

A hackathon eme sajátos módszerét Észtországból vette át és adaptálta a Homoród-Küküllő LEADER Egyesület több szakmai szervezettel és fejlesztő szakemberrel együttműködve. 2021-ben a térségben egy sikeres Vidékfejlesztési Maratont szerveztek ezzel a módszerrel. Azóta Magyarországon az Abathon nevű eseményt is e módszertan alapján vitték sikerre. Ez a szakmai csapat a partnerünk az előkészítésben, az esemény megszervezésében és szakemberek, mentorok biztosításában.

Kik fognak dönteni?

A Bizalomtőke Alap támogatói által felkért zsűri. Ez a támogatási alap 2020 decemberében azzal a céllal jött létre, hogy innovatív, újszerű közösségi projekteket támogasson Székelyudvarhelyen. A támogatási alapot az SZKA kezeli. Az alapnak jelenleg 14 egyéni, rendszeres adományozója van. A zsűri a támogatási alap adományozóiból és az általuk felkért, a támogatási alaptól független személyekből fog állni.

Ha érdeklődni szeretne a részletekről, írjon nekünk az szka@szka.org e-mailcímre vagy hívjon a 0741-655.773 telefonszámon.