Acestea sunt fundamentele dezvoltării comunitare. Scopul este să ajutăm schimbarea. Dialogul este un instrument esențial. Cooperarea este calea de urmat. Printre altele, am discutat despre aceste noțiuni folosind metoda world caffé în cadrul celui de al doilea training organizat pe data de 20-22 august organizat în cadrul proiectului “Comunități rurale active mici din microregiunea Odorhei – ProActive Rural”.

De data aceasta, echipele de dezvoltare comunitară din comunitățile rurale au făcut cunoștință cu o serie de metode de implicare a comunității. Interviurile comunitare au fost deja încercate de ei, dar s-a vorbit despre ce să facem cu acele informații adunate în acest fel. Au încercat în direct coordonarea primei întâlniri comunitare. S-a vorbit despre modul în care sunt conturate valorile, problemele și oportunitățile unei comunități. Li s-au oferit modalități incluzive de a putea „vorbi” cu cât mai mulți membri ai comunității, de a face lucrurile comune și de a organiza oamenii alături de ele.

De asemenea, am aflat de la experții Asociației Dezvoltatorilor Comunitari (KÖFE, Ungaria) cum să avem un dialog comunitar cu ajutorul jocului domino. Dar, de asemenea, făcând pași urmând întrebări simple am modelat împărțirea internă a comunităților pe baza diferitelor roluri comunitare. A fost foarte clar cine are oportunitatea să aibă o vorbă de spus despre problemele comunității și cine nu are această oportunitate. Am vorbit despre metode prin care putem implica și cei din grupurile dezavantajate.

Ne-am familiarizat cu un proces de dezvoltare comunitară la nivel de micro-regiune timp de cincisprezece ani care se desfășoară în zona Nordului Abaúj-Zemplén (Ungaria), precum și cu metoda/evenimentul de implicare a comunității numită Abathon, care a avut loc în microregiune acum o săptămână.

Am avut un sfârșit de săptămână interesant, care ne-a reîncărcat, ne-a inspirat, iar echipele s-au întors acasă cu noi teme de acasă legate de dezvoltare comunitară.

Proiect derulat de