FCOS împreună cu alte organizații civile – Asociația Szekler Teker, Asociația Sportivă Feel Good, Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) sucursala Odorheiu Secuiesc, Asociația Ținutul Secuiesc Verde – cu care au desfășurat mai multe proiecte în anii precedenți în cadrul programului Odorheiul Locuibil care au vizat de exemplu popularizarea mersului pe bicicletă, chiar a fost baza programului INIMĂ de dopuri.

Deoarece în Odorhei puține fundații sunt active în acest domeniu, am decis că vom ajuta programul cu mai multe proiecte concrete, care pot fi urmărite și trăite în viața de zi cu zi. S-a alăturat campaniei și RDE Harghita, compania de salubritate, cu care ducem mai departe programul sub numele de Odorheiul CONȘTIINCIOS. Vor avea loc proiecte de atelier, și perzentări în temă.

Prima întâlnire a avut loc în data de 19. Ianuarie, iar tema a fost spălatul de rufe într-un mod ”nature friedly”. Mulțumim conducerii Harghita Business Center, ei ne-au oferit locul unde am realizat prima etapă din program. Au ținut prezentări Zsolt Márton, și Katalin Lukácsi. Cei doi, unind experiența lor de aproximativ 10 ani din domeniu, au atras atenția a celor 25 de participanți din sală asupra mentalității eco din viața de zi cu zi. Doamnele prezente au primit un pachet cadou care a conținut ”materialele prime” a spălatului eco; care nu afecteză mediul. Rețeta cea mai bună pentru spălare diferă din casă-n casă fiindcă la multe locuințe diferă și duritatea apei folosite.

Acest pachet de start conținea un kilogram de bicarbonat de sodiu, 1 kg de sare pentru scoaterea petelor – oxigenică, 0,5 kg de acid citric, 1 kg de nuci de săpun Bio, două săculețe pentru nuci, ulei esential de portocală dulce Bio, Ulei essential de Teatree Bio, toate să acopere spălatul timp de aproximativ 6 luni.

După prezentări am primit multe recenzii din partea participanțiilor:

”Doamnelor, asta este mai mult ca super! Am încercat multe produse din rețele MLM – care au fost indicate ca fiind produse de top – ”pe  pantalonii de garaj” a soțului (pătat cu ulei, grăsime, și praf) dar trebuia să mă reîntorc spre rețeta mamei (săpun de casă, perie timp de  zece minute, apoi 60 de grade în mașina de spălat cu Ariel). Ce s-a întâmplat acum: săpun de casă pe pete + ”rețeta Kata” cu 60 de grade în mașina de spălat, iar rezultatul a fost impecabil! Mirosul plăcut este doar un plus! Și totul într-un mod ”eco friendly”!”

„Noi am făcut două spălări astfel: colorat și negru. Totul pare bine, nimic de reproșat până acum. Sunt sigur că voi înlocui balsamul de rufe – asta pot afirma după aceste încercări!”

Aceste mărturisiri ne dau putere și elan de a continua munca. Următorul workshop va avea loc în data de 17 februarie. Vom face împreună produse de curățat ecologice. Suntem recunoscători pentru partenerii noști în această cauză, suporterilor, și abia așteptăm să ne vedem la următoarea întâlnire!

Conform situației prezente de combatere a pandemiei, aceste întâlniri sunt pentru 25 de persoane, dar când vom avea posibilitatea, dorim să deschidem pentru un public mai larg.