Este prea greu fizica și IT-ul? Nu te regăsești nici în lumea geografiei? Nu ți se pare nimic interesant în el? Ei bine, atunci ascultă! Acum îți arătăm cât de captivante sunt aceste științe. În cadrul Fondului Științescu 3.0 (Heuráka) Fundația Comunitară sprijină 8 proiecte foarte interesante care vor fi implementate în următoarele luni.

1. Seismologie aplicată – Cercetători viitorului

În cadrul proiectului Asociației Culturale „Bibliofil Alapítvány”, studenții vor învăța despre izbucnirile cutremurelor împreună cu profesorii lor și își vor pune cunoștințele în practică prin crearea unui simulator de cutremure pe care îl poate experimenta oricine în biblioteca orașului.

2. „ToNYÁK” (Tunyák)

Departamentul de electronică al Asociației Cimbora și-a propus să-și îmbunătățească echipamentul. Astfel, tehnologiile de azi permit studenților să creeze proiecte la zi. Există deja un plan de a participa la o competiție de robotică, la care instrumentele și utilajele noi vor ajuta mult să se pregătească. Printre altele, inventarul de specialitate va fi îmbogățit cu un osciloscop, care este un instrument special de măsurare electronică.

3. Program interdisciplinar de inovare și de dezvoltare produse IT

Asociația ErGo și grupul inițiativ IT&C U-Hub Odorhei dezvoltă deja tradiție din acest program. Concursul de dezvoltare a produselor IT este organizat pentru echipe formate din 4-5 liceeni. Solicitanții trebuie să vină cu o idee inovatoare pentru un produs de calcul. După cerere, candidații vor fi pregătiți și evaluați. Echipele câștigătoare pot participa la un program de mentorat. La sfârșitul programului, studenții vor putea să-și prezinte prototipurile și să fie recompensate pentru cea mai bună muncă și, dacă vor reuși, să ofere sprijin pentru dezvoltarea ulterioară a prototipului.

4. Tabără foto (ed. 5)

Dacă ești interesat de fotografie, te poți alătura proiectului Asociației Arhiva Foto al István Kováts. Pentru a cincea oară va avea loc o tabără de foto în care participanții vor învăța cum să folosească aparatele, să se familiarizeze cu conceptele de bază ale fotografierii. Vor învăța cum să folosească aparate analogice cu film alb și negru. Dar vor învăța cum să le dezvolte și să cunoască mai bine programele de procesare a imaginilor. Este important să îi conștientizăm că nu aparatele ne controlează, ci noi le dăm comenzi.

5. Farmecul fizicii – Dacă fizica este cu noi, cine-i împotriva noastră?

Îți amintești de spectacolele de fizică din Amfiteatrul liceului Tamási? Povestea continuă. Profesorul Zoltán Székely și o echipă vastă de studenți lucrează la pregătirea unor alte experimentări interesante, plăcute, spectaculoase și interactive, pentru a oferi cele mai elementare informații din lumea fizicii. În timpul demonstrațiilor, vor fi dezvăluite și secretele Triunghiului Bermudelor și ale Lacului Ursu heliotermal.

6. „Camarazi verzi”

Departamentul foto al Asociației Cimbora își va îmbunătăți echipamentul tehnic datorit acestui proiect. Acestea urmăresc să ofere elevilor instrumente noi pentru a înțelege și a executa fenomene fotografice mai noi și pentru a-i ajuta pe elevi să facă lucrări și fotografii mai precise. În cadrul proiectului lor, vor avea loc două evenimente: competiția de istorie fotografică „Camarazi retro” și concursul de expoziție de artă fotografică „Camarazi verzi”.

7. GeoTour 2019

Programul Geocaching implementat anul trecut are câteva noutăți. Acest program combină geografia, istoria și informatica cu drumeția și protecția mediului. Candidații pot descoperi obiectivele naturale și mediul construit printr-o vânătoare de comori. De această dată, programul pune un accent deosebit pe protecția mediului, cartografierea și eradicarea depozitelor ilegale.

8. Zeyk TV

Liceul Tehnologic Zeyk Domokos din Cristuru Secuiesc va instala un studio TV. Aici elevii vor realiza emisiuni TV și știri despre evenimente școlare, sărbători și evenimente. Acestea vor fi promovate pe site-ul Lyceum (www.zeyk.ro), pe canalul YouTube și pe Facebook. În cadrul programului 8 studenți vor participa, de asemenea, la un tur de studiu la studioului TV Transilvănean din Târgu Mureș, unde vor învăța elementele de bază ale programării televizate.

Puteți urmări proiectele pe pagina de Facebook al programului aici.

Implicați-vă și voi! Cunoașteți partea colorată a științei!


Partener strategic și susținător al programului

Sponsorii locali