Berlin, 2016. november 20–26.

Két nagyszerű udvarhelyi fiatal társaságában érkeztünk Berlinbe az Építsd a jövőd! nemzetközi vállalkozói program záró eseményére. A 8 partner országból – Horvátország, Írország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Románia – érkező fiatal vállalkozók, trénerek, valamint a projektvezetők részvételével létrejött találkozó célja az volt, hogy bemutassuk országonként az elmúlt két év megvalósításait. Ugyanakkor terveket fogalmaztunk meg a program folytatására is. A program berlini házigazdái mindezt kellemes, inspiratív beszélgetésekkel és műhelymunkákkal segítették.
Berlin nemcsak számtalan látnivalóiról híres, de Európában vezető pozíciója van a kezdő vállalkozások indításában is, ami azt jelenti, hogy évente 80 kezdő vállalkozás (start-up) indul itt. Meglátogattunk mi is hármat: egy közösségi munkateret (coworking space), egy közösségi kertet és egy éttermet.
Örömmel számoltunk be a program 20 helyi résztvevőjéről és arról, hogy ebből 5 fiatal máris vállalkozást indított el, ők a következő területeken igyekeznek újszerűek lenni:

  • babzsákok gyártása,
  • adalékanyag nélküli szárazsütemények készítése és forgalmazása,
  • épületek energiaszükségletének automatizált fűtés és elektronikai rendszerek általi csökkentése,
  • boradagolók gyártása és forgalmazása éttermek részére,
  • helyi gyógynövények begyűjtése és feldolgozása.

A program következő lépése a fentebbi start-upok piacra való jutásának ösztönzése helyi vállalkozók mentorálásával.
A program koordinátorai a Berlini Nemzetközi Akadémia (International Academy Berlin – INA) és a YEPP Nemzetközi Segítő Központ. Támogató: az Európai Unió ERASMUS+ programja.