Az SZKA egyike annak a tíz szervezetnek a világon, amelynek a programját támogatta a Global Fund for Community Foundations. Értékesnek ítélték kezdeménezésünket, mellyek az a célunk, hogy összekapcsoljuk a környezetvédelmet a jótékonysággal.

November 24–26. között Nepálban került sor a támogató, a támogatott szervezetek – Costa Rica, Dél-Afrika, Mexikó, Oroszország, India, Egyiptom, Zimbabwe, Törökország, Kína, Nepál  – és további meghívottak nemzetközi találkozójára. Bár a világ különböző részeiről jöttek a résztvevők, más-más társadalmi és gazdasági körülmények között élnek és dolgoznak, mindannyian ugyanolyan lelkes és elhivatott emberek. A műhelymunkák egyérteművé tették, hogy a közösségi alapítványok tevékenysége szorosan összefügg a környezetvédelemmel, hiszen a lételemünk a környezet, amelyben élünk és dolgozunk. Tevékenységünkkel akarva-akaratlanul is hatással vagyunk környezetünkre. Az általunk támogatott projektek, kezdeményezések megvalósításai is kihatással vannak a környezetre. Nagyon fontos a jólinformáltság, hogy a közösségek, az emberek tudjanak arról, hogy mindennapi cselekedeteikkel is sokat tehetnek azért, hogy kevésbé szennyezzük a környezetünket.

Ennek a szakmai találkozónak két fontos tanulsága van számunkra:

  • kiváltságos az a valóság, amiben mi itt, Udvarhelyszéken élünk és ez felelősséget is jelent számunkra, hogy ezt megvigyázzuk és organikusan fejlesszük.
  • az elkezdett munkát a környezetvédelem érdekében folytatnunk kell.