Az Unitárius Közösségi Alap – a Project Harvest Hope (USA) és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségében – egy 40.000 dolláros támogatási program, amely az Erdélyben élő vidéki unitárius közösségeknek szól. Közösségépítő projekteket kívánunk támogatni olyan faluközösségekben, ahol a közösség megszervezi magát és olyan ötletet dolgoz ki és akar megvalósítani, amely révén hiszi, hogy közösségében javul az életszínvonal.

A támogatás egyik fő célja a közösségépítés, ezért kiemelten fontos a pályázók ez irányú elkötelezettsége, az, hogy a projekt megvalósítását helyi partnerséget kialakítására alapozzák szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal, önkéntesekkel és helyi erőforrásokat is mozgósítsanak. A helyi partnerek és önkéntesek bevonása a projekt hosszú távú fenntartását is biztosítja, ugyanakkor a Közösségi Alapítvány számára azt is megmutatja, hogy az ötletnek helyi támogatottsága van. A pályázók minimum 20%-os önrészt (saját hozzájárulást) kell felmutassanak. Ez az önrész lehet nyersanyag, eszköz, önkéntes munka és pénzbeli hozzájárulás kombinációja.

[info_box]
Üzenet a Project Harvest Hope elnökétől:

„A Project Harvest Hope örömmel folytatja a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal kötött partnerségét, mely abban segít, hogy folytassuk az erdélyi unitárius falvak közösségépítését és gazdasági fejlesztését. Az 1993-ban alapított Project Harvest Hope bekapcsolódott egy malom, egy pékség és egy szarvasmarha farm létrehozásának támogatásába Erdélyben. Újabban a PHH a közösségi szervezettségre és a civil társadalom megújítására összpontosít. Nyolc vidéki helyi fejlesztő iroda létrehozását és működését támogattuk. Elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány jelentősen hozzájárult a civil szervezetek bevonásához ezen a vidéken. Ennek megerősítéséhez nyújt további lehetőséget a PHH e támogatási programmal és az unitárius közösségek támogatásában szorgalmazza a politikamentességet és a szakmaiságot. A támogatás összértéke 40.000 amerikai dollár. Bízunk abban, hogy az Erdélyben élő barátaink úgy tekintenek erre az együttműködésre, mint egy gyümölcsöző lehetőségre, mely elősegíti a közösségek sikeres fejlődését és segít a huszonegyedik század számtalan kihívásával szembenézni. Elismerésül az SZKA-nak és bízva a jövőben,

Őszinte tisztelettel,
Will Saunders tiszteletes, elnök
Project Harvest Hope”

[/info_box]

KIK PÁLYÁZHATNAK?

Civil szervezetek és kezdeményezési csoportok az erdélyi unitárius közösségekből (azon települések, amelyeken valamilyen szervezeti formájú Unitárius Egyházközség létezik) vagy olyan civil szervezetek, amelyek eme közösségekben és közösségek fejlődéséért tevékenykednek. Fontos, hogy az unitárius közösség legyen eme projektek mozgatórugója (kezdeményezője és/vagy kedvezményezettje).  Az Unitárius Egyházközségek közvetlenül (saját nevükben) nem pályázhatnak.

MILYEN PROJEKTEKRE LEHET PÁLYÁZNI?

A projekt a közösségről és a közösségnek kell szóljon. Az ötlet kidolgozásakor a következő szempontokat vegyék figyelembe: Hogyan tud hozzájárulni egy élő közösség fejlesztéséhez? Milyen tevékenységek, kezdeményezések segíthetnek az Önök közösségének motiválásában, mozgósításában, hogy a saját jövőjüket jobbá alakítsák? A projekt nem kell kötelezően vallási alapokon álljon, de magába kell foglalja a helyi unitárius közösség bevonását.

A maximálisan megpályázható összeg 16.500 lej/projekt, egy-egy projektek átlagos támogatási értéke 10.000 lej. Az ötletek széleskörű tárát fogadjuk. Meggyőződésünk, hogy a helyi emberek ismerik a legjobban a helyi közösség igényeit. Az Unitárius Közösségi Alap tavalyi nyertes pályázatai között volt: helyi nyomda fejlesztése (helyi havilap kiadására), képzés fiatalok számára, közösségi házak felújítása, közösségi tér rendbetétele, játszótér kialakítása stb.

A pályázatok értékelésében előnyben részesülnek azon projektek, melyek:
[list style=”list2″]

  • közösségi döntésen alapulnak;
  • valós helyi szükségletre, igényre adnak választ;
  • partnerségeken, együttműködéseken alapulnak (aktívan bevonva a helyi közösséget, helyi civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat);
  • magas szintű a saját hozzájárulás és az önkéntes munka a megvalósításban;
  • biztosítani tudják a projekt hosszú távú fennmaradását a támogatást követően is;
  • jelentős változást hoz a közösség életébe.

[/list]

A PÁLYÁZÁS ÉS LEBONYOLÍTÁS FOLYAMATA

Az alábbiakban részletesen ismertetjük a két szakaszos pályázás és elbírálás, továbbá a megvalósítás és elszámolás folyamatait is. A pályázati projektek megvalósítási ideje 3 hónap (június 15 – szeptember 15).

[image size=”large” link=”http://szka.org/wp-content/uploads/2012/03/phh-abra.jpg” icon=”image” lightbox=”lightbox” align=”center”]http://szka.org/wp-content/uploads/2012/03/phh-abra.jpg[/image]

A szándéklevél űrlapja itt letölthető: szándéklevél.

Amennyiben további kérdésük van, keressék bizalommal a program koordinátorát:

Péter Attila,

[contact_info cellphone=”0745-495392″ email=”program@szka.org”]

[one_half]


Project Harvest Hope

[/one_half]

[one_half_last]


Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány

[/one_half_last]