A bulgáriai Lomban szeptember  8-12-ke között zajlott a Gruntvig Partenerségi (felnőttképzés) projekt harmadik szakmai találkozója.

Románia
Bulgária
Csehország
Lengyelország

 

A Bulgáriában, Csehországban, Romániában és Lengyelországban vidéki térségekben működő közösségi alapítványok találkozóján, a közösség fejlesztés témakörben tartottunk megbeszélést. Házigazdánk a Lom Közösségi Alapítvány a megnyitóra meghívta a város polgármesterét és több jelentősebb támogatót, majd beszámolt az elmúlt öt év megvalósításairól. Elmondta, a város és a térség igen szegény, a lakosságnak több mint fele roma, akik többnyire társadalmi segélyből élnek. Kevés a vállalkozó, a legtöbben hivatalokban dolgoznak, nagyon sokan elvándoroltak  a jobb megélhetés reményében, ezért az Alapítvány támogatása igen nagy segítség az óvodáknak, iskoláknak.

Az első nap délelőttjén minden résztvevő a közösségfejlesztésben nyert tapasztalatairól tartott rövid beszámolót, délután pedig két olyan napközit látogatunk meg, amelyeket támogat a Lom Alapítvány.

SAM_6471

SAM_6480

Második napon, a Duna melletti szabadtéri színpadon, azok a diákok léptek fel, akiknek a munkáját szintén segíti az alapítvány. Légtornászok, néptáncosok, rap- és rockénekesek tartottak színes előadást az összegyűlt szülőknek, városlakóknak.

SAM_6449

A Lom Közösségi Alapítvány jó kapcsolatban van a város vezetőivel, munkájukat nagyon értékelik, a városháza előtti táblára partnerként feltüntetve felkerült a logójuk is, amire jogosan büszkék az Alapítvány munkatársai. Ezek a találkozások, beszámolók és tapasztalatcserék lehetőséget adnak arra, hogy kapcsolatokat építsünk ki, ötleteket merítsünk, kipróbált programokkal segítsük közösségünket. A programkövetkező színhelye a Csehországi Moravská Nová Ves városa lesz.

[divider/]

A Let’s develop philanthropy for sustainable communities GRUNDTVIG projektet (2012-1-RO1-GRU06-22713) az Európai Bizottság támogatta.
Jelen dokumentum csak a szerző véleményét tükrözi és a Bizottság nem vonható felelősségre a benne foglaltakért.