Románia
Bulgária
Csehország
Lengyelország

Október 24–27. között bulgáriai, csehországi és lengyelországi közösségi alapítványok, továbbá romániai közösségi alapítványok képviselői látogattak Udvarhelyre. Az SZKA kezdeményezésére és koordinálásával egy Grundtvig Partnerségi (felnőttképzési) projekt keretében került sor erre az első szakmai műhelymunkára. A Let’s develop philanthropy for sustainable communities (Fejlesszük a filantrópiát a fenntartható közösségért) témájú projektben az SZKA partnerei szintén kisebb városokban létrehozott közösségi alapítványok. A négy partner arra vállalkozott, hogy 2012–2014 között tematikus műhelymunkák keretében osztják meg tapasztalataikat, sikertörténeteiket, ezáltal is segítve a szervezetek és a munkaközösségek fejlődését. A projekt végére készül majd egy CD is, amely a legjobb példák bemutatásával mások számára is elérhetővé teszi a tanultakat.

Az első műhelymunka témája az adományszervezés volt. A műhelymunkán összesen 24-en vettek részt, Románia és még három ország képviseletében. A szervezetek bemutatása után adományszervezési sikertörténetek bemutatására került sor. Szó esett több típusú ösztöndíj-programról, karitatív aukciókról és koncertekről, adományszervező sport-rendezvényekről, kiállítások szervezéséről, különböző típusú naptárak készítéséről, híres személyiségek nevéhez kötött pályázati alapok kialakításáról, tartalékalap kialakításáról stb.

A négy partner szervezetben az a közös, hogy mind kis városokban működnek és nehezebb gazdasági helyzetű térségben állják meg a helyüket. A „sok kicsi sokra megy” elve érvényesül mindenkinél. Nincsenek nagy adományozók, de a közösség ereje, összefogása, hozzájárulása nem ismer lehetetlent és mindenki szép eredményeket tud felmutatni. Az SZKA kiemelkedő adományszerzési projektjei – közösségi kártya, kaláka kampány, Fuss NEKI!, YouthBank – külön dicséretet kaptak a partnerektől.

A következő műhelymunkára 2013 májusában Lengyelországban kerül majd sor, melyen a közösségi alapítványok támogatási munkájáról lesz szó.

 

A Let’s develop philanthropy for sustainable communities GRUNDTVIG projektet (2012-1-RO1-GRU06-22713) az Európai Bizottság támogatta.
Jelen dokumentum csak a szerző véleményét tükrözi és a Bizottság nem vonható felelősségre a benne foglaltakért.

[divider/]

Jelen műhelymunka társ-támogatója a Romániai Közösségi Alapítványok Program.

[divider/]

[AFG_gallery id=’2′]

[divider_top/]