Az Unitárius Kaláka Alap a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az Unitarian Kaláka (Egyesült Államokbeli civil szervezet) együttműködéséből született. Az Unitarian Kaláka e támogatási program révén küldetését törekszik beteljesíteni, azaz hozzájárulni az erdélyi unitárius faluközösségek kulturális és gazdasági fejlődéséhez.

A támogatás fő célja a közösségépítés, ezért kiemelten fontos a pályázók ez irányú elkötelezettsége, az, hogy a projekt megvalósítását helyi partnerségek kialakítására alapozzák szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal, önkéntesekkel és helyi erőforrásokat is mozgósítsanak.

A pályázati felhívásnak két fontos eleme van:

  • az Unitárius Kaláka Alap duplázó alap, azaz megduplázza a pályázók által összegyűjtött pénzalapot (max. 5.700 lej/projekt). Ez azt jelenti, hogy a pályázók a projekt teljes költségvetésének legalább az 50%-át össze kell gyűjtsék (ezt az összeget kell a www.give-get-do.ro honlapra célösszegként feltűntetni). Az 50%-os önrész összegyűjtése közösségi melléállást igényel és elkötelezettséget is biztosít.
  • a pályázók adománygyűjtését egy online adománygyűjtő portál, a www.give-get-do.ro segíti. A pályáztatás ezen az online felületen történik. Ide kell feltöltsék a pályázók a projektötleteiket és ezáltal válik átláthatóvá is az adománygyűjtésük, a projektjük pedig a világ bármely részéről támogathatóvá. Az itt összegyűjtött összeg 5%-a a platform működési költségét fedezi.

Ez az újszerű támogatási program arra törekszik, hogy segítse az unitárius közösségeket abban, hogy fejlesszék fenntarthatóságukat és új formában is mozgósítsanak pénzügyi erőforrást.

 

KIK PÁLYÁZHATNAK?

Civil szervezetek és kezdeményezési csoportok az erdélyi unitárius vidéki közösségekből (azon települések, amelyeken valamilyen szervezeti formájú Unitárius Egyházközség működik) vagy olyan civil szervezetek, amelyek eme közösségekben és közösségek fejlődéséért tevékenykednek. Fontos, hogy az unitárius közösség legyen bevonva ezekbe a projektekbe (kezdeményezője és/vagy kedvezményezettje).  Az Unitárius Egyházközségek közvetlenül (saját nevükben) nem pályázhatnak.

 

MILYEN PROJEKTEKRE LEHET PÁLYÁZNI?

A projekt a közösségről és a közösségnek kell szóljon. Az ötlet kidolgozásakor a következő szempontokat vegyék figyelembe: Hogyan tud hozzájárulni az élő és élhető közösséghez? Milyen tevékenységek, kezdeményezések segíthetnek a saját közösségük motiválásában, mozgósításában annak érdekében, hogy a saját jövőjüket jobbá alakítsák? A projekt nem kell vallási alapokon álljon, de magába kell foglalja a helyi unitárius közösség bevonását.

Az ötletek széleskörű tárát fogadjuk. Meggyőződésünk, hogy a helyi emberek ismerik a legjobban a saját közösségük igényeit. A projektek vegyék figyelembe a következő elveket és értékeket:

  • partnerség és együttműködés,
  • önkéntes munka,
  • ökumenikus értékek,
  • hagyományok és kulturális örökségek megóvása.

 

FIGYELEM! A projektötleteket három nyelven, azaz magyarul, románul és angolul is fel kell tölteni.

 

Mielőtt a projektek az online felületen láthatóvá válnak, sor kerül ezek elő-értékelésére. A projektek értékelésekor a következő szempontokat vesszük majd figyelembe:

  • közösségi döntésen alapulnak;
  • valós helyi szükségletre, igényre adnak választ;
  • partnerségeken, együttműködéseken alapulnak (aktívan bevonva a helyi közösséget, helyi civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat);
  • jelentős mértékben mozgósítanak önkénteseket és helyi erőforrásokat;
  • biztosítani tudják a projekt hosszú távú fennmaradását a támogatást követően is;
  • jelentős változást hoznak a közösség életébe.

 

FIGYELEM! A pályázóknak egy rövid adománygyűjtési tervet is mellékelniük kell a pályázatukhoz, amelyben ismertetik, hogy hogyan tervezik az önrész előteremtését.

 

MEKKORA A TÁMOGATÁSI ALAP?

Az Unitárius Kaláka Alap, mint duplázó alap ez alkalommal összesen 17.100 lej támogatást oszt szét. Egy projekt max. 5.700 lej duplázó támogatást kaphat. Ehhez a projektgazda kell először összegyűjtse a pénzalapot, legalább 5.700 lejt. Lehet többet is gyűjteni, de a támogatási alapból egy projekt ezt a maximális támogatást kaphatja meg.

Az 50%-os saját hozzájárulás esetében elfogadjuk, hogy ennek fele, azaz a projekt költségvetésének max. 25%-a önkéntes munkát vagy eszközbeli, szolgáltatásbeli felajánlás, támogatás legyen.

A duplázó támogatást azok a projektek kapják meg, akik sikeresen kigyűjtik a célösszeget a megadott határidőig.

 

A PÁLYÁZÁS ÉS LEBONYOLÍTÁS FOLYAMATA

Az SZKA értékeli a projektötleteket és az adománygyűjtési terveket febr. 12-ig. Az elbírálást követően 3-5 pályázat (az igényelt összegek függvényében) indíthatja majd el az adománygyűjtést.

 

SZABÁLYZATOK ÉRTELMEZÉSE:

Az Unitárius Kaláka Alap szabályzata és a www.give-get-do.ro honlapon található szabályzat (használati útmutató) ellentmondó pontjai esetén az Unitárius Kaláka Alap szabályzatát kell érvényesnek tekinteni, mivel az adománygyűjtő portál más adománygyűjtéseket (is) szabályoz.

 

Kérdéseikkel forduljanak bizalommal a programfelelőshöz, Péter Attilához a következő elérhetőségeken: program@szka.org, 0745-495392.