Szeptember 12-én délután egy öt tagú bizottság keretében érkezett célirányosan a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványhoz Hans Klemm, Románia Amerikai Nagykövete. A Román-Amerikai Alapítvány, melynek kuratóriumi tagja a nagykövet úr is, kiemelten támogatja már több éve a közösségi alapítványokat. Az SZKA sajátos programjai és eredményei figyelemfelkeltőek voltak annyira, hogy a nagykövet úr személyesen is eljöjjön és meglátogassa.

A látogatás első felében az SZKA kuratóriumával és munkaközösségével való beszélgetésre került sor. A nagykövet kíváncsi volt az alapítvány megalakulásának történetére, hogy hogyan és miért is itt jött létre Románia első közösségi alapítványa. Ezt követően az alapítvány kiemelt programjaival ismerkedett. A kuratóriumi tagokat a város és a térség vállalkozói közösségéről kérdezte.

Elmondta, hogy az amerikai követség három fő prioritása a demokrácia szellemiségének a terjesztése, a biztonság és a jólét elősegítése.

Elismerő szavakkal méltatta az alapítványt eredményeiért.

A beszélgetést követően az SZKA egy sajátos Sétapálca programot szervezett a nagykövetnek és küldöttségének. Ennek keretében történész vezetésével bemutatták a város központját és betekintést nyújtottak a város történetébe. A séta a városi park játszóterén zárult, ahol megtekintették a Mesekuckót és az SZKA által támogatott Mezítlábas parkot.