A székelyudvarhelyi városi kórház fertőző- és gyermekosztályán évente több mint 1200 bent fekvő beteget látnak el Udvarhelyről és a környező településekről. A Gyermekbarát kórház ötletünk az után fogalmazódott meg, hogy személyesen is megtapasztaltuk, a bent fekvő kis betegeknek úgy is tudunk segíteni, ha használati tárgyakat, játékokat vásárolunk. [hb_image width=”150″ height=”200″ align=”right”]http://szka.org/wp-content/uploads/2016/06/kislany.jpg[/hb_image]

Akciónk a Fuss NEKI! adománygyűjtő programmal kezdődött, amikor 14 futó állt a jó ügy mellé, őket pedig 110 adományozó támogatta: így végül 8141 lejből vásároltunk használati tárgyakat, ezeket decemberben adtuk át az osztályoknak – 12 kórterembe kerültek az újdonságokból.

Az adományok számszerűsítve: 10 rend ágynemű, 10 éjjeli edény, 36 méter sötétítő, 10 mélytányér, 10 lapos tányér, 10 csésze, 2 felakasztható játék, 2 zenélős játék, 2 gyermekasztal, 8 szék, 20 darab társas játék, 2 legó, 8 darab rajzolótábla, 1000 darab kréta, 10×100 lapos kifestős füzet, 10 doboz marker, 10 doboz színes ceruza, 2 vödör falfesték.

A program meghirdetése után egyébként többen, többféleképpen támogattak: a Gardénia szaküzlet például bérmentve készítette el a kórtermekbe szánt függönyöket, ráadásul az orvosi szobába egy szép függönyt is készítettek ajándékba.

Pro bono támogatás volt az Udvarhelyi Híradó kezdeményezése is, amikor a napilap munkatársai elhatározták, kimeszelik a gyermekosztály egyik kórtermét. Az osztály munkatársai kiürítették a kórtermet és másfél nap alatt elkészült a festés.

Projektünk természetesen folytatódik, hisz az idén közzétettünk egy felhívást, amelyben rajzokat kértünk a kórtermek díszítésére: az akcióba bekapcsolódtak többek között a felsőboldogfalvi Pro Life Alapítvány kis diákjai, akiktől több mint 30 rajz érkezett, de kaptunk rajzokat felnőttektől, művészektől is. Ezeket a műveket terveink szerint június folyamán juttatjuk el az osztályokra.

[hb_image width=”150″ height=”200″ align=”right”]http://szka.org/wp-content/uploads/2016/06/festmeny.jpg[/hb_image] [hb_image width=”150″ height=”200″ align=”right”]http://szka.org/wp-content/uploads/2016/06/festmeny2.jpg[/hb_image] [hb_image width=”150″ height=”200″ align=”right”]http://szka.org/wp-content/uploads/2016/06/festmeny3.jpg[/hb_image]

Amint sikerül a kórház vezetőségével kijelölni az udvarra tervezett játszótér helyét, akkor hozzálátunk annak kivitelezéséhez is. A játékokat az év végén indított SMS adománygyűjtő akcióból befolyt támogatásból és egyéb támogatásokból vásároljuk meg.