Javában zajlanak az események az idén hetedik kiadásához érkező YouthBank programunk háza táján. 11 önkéntesünk közreműködésével ugyanis november 16-án, hétfőn elindítottuk adománygyűjtő akciónkat. A középiskolás önkéntesek Székelyudvarhely több iskolájában, illetve óvodájában és napközijében gyűjtőpontokat állítottak fel, ahová várják majd a diákoktól azokat a jó állapotban levő használt játékokat, illetve könyveket, amit hagyományos december eleji vásárunkon árusítunk majd.

A használt játékokat kínáló vásár azonban csak egyike annak a három adománygyűjtő tervnek, amit a fiatalok ebben a tanévben meg akarnak valósítani. A helyi középiskolásokból verbuválódott csapattal (Cucoş Teodora, Imre Izabella, Kiss Boglárka, Kis-Német Noémi, Laczkó Kata, Lupu Anca Mădălina, Mag Róbert, Sándor Krisztián, Simó Anita, Tornai Szilárd, valamint Tófalvi Nóra) november elején ugyanis ötletbörzét tartottunk, ahol több elképzelés is napvilágot látott. Ebből a több mint tíz ötletből végül a november 7-i, az ivói Honor villában tartott csapatépítőnkön hármat választottunk ki: a hagyományos vásár mellett kedvezménykártya indítása, illetve egy rajzkiállítás szervezése mellett döntöttünk.

A programokról bővebben:

– Használt játékgyűjtés és vásár: a hagyományos év végi akció keretében az önkéntesek használt játékokat, könyveket gyűjtenek, majd ezeket több napon át Székelyudvarhely központjában, a Márton Áron téren árusítjuk december 2-4. között.

– Kedvezménykártya: a kártya lényege, hogy a diákoknak a helyi vállalkozások 10%-50% közötti kedvezményt nyújtanak majd termékeikre, vagy szolgáltatásaikra 2015 decemberétől és 2016 februárjáig.

– Rajzkiállítás a karácsonyi vásáron: a székelyudvarhelyi Karácsonyi vásáron a Magyar Afrika Társaság segítségével az ugandai gyermekanyák, illetve gyerekkatonák rajzait állítjuk ki. Kiállításunk célja, az adománygyűjtésen túl, hogy az udvarhelyiek ezeken a rajzokon keresztül láthassanak más gyereksorsokat. Ezek a rajzok ugyanakkor nemcsak a tragédiákat ábrázolják, hanem bátorságot, optimizmust, lélekerőt is mutatnak.

Munkánkat évről-évre több helyi vállalkozás is segítette, az ő támogatásukra idén is számítunk. Az OTP Bank székelyudvarhelyi kirendeltsége például az utóbbi években megduplázta a játékvásárunk bevételét, de a tavalyi karácsonyi vásáron hathatós támogatást nyújtott a Merkúr Áruház, valamint a Romantika Étterem is. A program sikeréhez ugyanakkor nagyban hozzájárult – a remények szerint pedig az új évadban is hozzájárul – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala is, amely az utóbbi két évben magára vállalta a végső összeg, vagyis az 5 ezer lejes alap megduplázását.