Idéntől újítást vezettünk be pályázataink elszámolásába: arra kérjük a nyertes civil szervezeteket, készítsenek néhány perces kisfilmet arról, mit valósítottak meg és milyen hatást ért el szervezetük életében a kapott támogatás.

A rövidfilmek készítésére azért kérjük a szervezeteket, mert olyan közösségi ügyek valósulnak meg munkájuk során, amelyekről minél több helyen és minél többen kell értesüljenek. A közösségnek szól, ezért a közösség számára láthatóvá kell váljanak. A hatékonyabb kommunikáció eszköze ez.

A modern eszközöknek köszönhetően manapság már egy néhány perces film elkészítése nem okoz senkinek nehézséget, azonban az élvezhető tartalomhoz természetesen szükség van egyfajta látásmódra, illetve útmutatásra. Éppen ezért felkérésünkre egy szakember, Fecső Zoltán, a Székelyföldi Stúdió televíziós szerkesztője május 19-én tartott egy filmkészítési, szerkesztési gyorstalpalót az udvarhelyszéki civil szervezetek képviselőinek. A résztvevőknek az előadó másfél órás útmutatójában azt próbálta elmagyarázni, hogyan kell nekifogni egy kisfilmnek, mire kell figyelni annak készítésénél.

Mivel az első találkozón megfogalmazódott az igény egy újabb találkozóra, úgy döntöttünk, második alkalommal is megszervezzük a kisfilmkészítő találkozót, ahol a filmkészítés gyakorlati lépései kerülnek bemutatásra.