Săptămâna trecută, între 13 și 14 iunie, Fundația Comunitară Iași a găzduit cea de-a treia ediție a Conferinței Fundațiilor Comunitare din România. Evenimentul a fost un bun prilej de a aduce împreună toate cele 12 fundații comunitare din țară într-un spațiu de schimb de experiență, dar și dialog cu reprezentanți ai sponsorilor, finanțatorilor și susținătorilor programului de fundații comunitare.
Participanții au avut ocazia să participe atât la sesiuni plenare, cât și la ateliere axate pe trei teme principale: leadership, implicare și impact. S-au oferit informații și au fost dezbătute teme precum:
- Implicarea comunității și a donatorilor în susținerea fundației comunitare;
- Stimularea antreprenoriatului cu scop social și de mediu și practici de dezvoltare bazate pe microfi nanțare;
- Construirea și dezvoltarea cercurilor de donatori în cadrul fundațiilor comunitare;
- Rolul fundaților comunitare în stimularea și susținerea microcomunităților organizate în jurul unui domeniu de interes comun;
- Cum susțin fundațiile comunitare voluntariatul local și cum voluntarii susțin fundațiile comunitare;
- Cunoașterea comunității – cum evaluăm nevoile și capacitățile comunității și cum răspundem la nevoile identificate?
- Evaluarea impactului fundațiilor comunitare: teoria de schimbare, harta rezultatelor, gândirea evaluativă.
Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc a moderat sesiunea pe tema Programe și abordări în comunități geografice mici.
În cadrul evenimentului final a avut loc premierea Fundaților Comunitare pentru expertiza lor în diferite domenii de activitate, respectiv pentru contribuția lor la dezvoltarea mișcării fundațiilor comunitare. FCOS a primit două premii, respectiv:
- premiul pentru stimularea inițiativei, voluntariatului și generozității prin programul Clacă Urbană, Tu Decizi și o Comunitate Filantropică.
- premiul Leadership în mișcarea națională a fundațiilor comunitare.