Fundația comunitară Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu Ocolul Silvic de Regim Zetea, lansează o nouă inițiativă numită ”Amprenta Verde”.

În societățile  din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, o abordare conștientă de mediu cu acțiunile și inițiativele în această direcție sunt importante pentru tot mai mulți oameni. Un client conștient deschimbările climatice se așteaptă deja la neutralitatea climatică a producătorului / furnizorului de servicii, acesta este XXI. cea mai bună companie a secolului XX din societatea occidentală progresivă. Această atitudine a consumatorului creează, de asemenea, o serie de cereri din partea sectorului de afaceri, în special necesitatea dovezilor și certificării. Un act doveditor de exemplu că produsul este ecologic. Acest lucru stă la baza pieței voluntare a cotei de carbon. Principiul este că încerc să captez carbonul produs de activitatea economică prin finanțarea investițiilor ecologice care sunt capabile să absoarbă carbonul emanat prin producția în cauză. Acest lucru se face cel mai adesea prin plantarea răsadurilor și împădurire.

Cu acest proiect, obiectivul nostru este să promovăm această mișcare și atitudine și în Zona Odorhei, astfel încât să putem ajuta cât mai multe companii posibil, în etape de conștientizare, să compenseze cât mai mult posibil emisiile de dioxid de carbon generate de activitățile lor.

Ținând cont de condițiile ecologice și climatice din Zona Odorheiului, am dorit să plantăm specii de arbori cu valoare ridicată a biodiversității în pădurile din zonă, cum ar fi molidul sau castanul dulce. Avantajul lor față de programele similare de plantare a copacilor este că, datorită naturii și statutului speciilor de arbori, acești indivizi nu vor fi doborâți la vârsta adultă.

Prima companie care s-a alăturat inițiativei este Color Metal SRL. Conștientizarea importanței de protecție a mediului este foarte importantă pentru ei și de aceea au fost foarte deschiși să alăture programului. În 2019, am lansat în comun programul ”Inimă de DOPURI”, care contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Prin alăturarea la Amprenta verde, continuă acest proces prin finanțarea achiziției și îngrijirii a 500 de răsaduri de castan, iar angajații companiei vor fi implicați și în lucrările de plantare.

Programul începe sâmbătă și, astfel, prima plantare în localitatea Izvoare. La sfârțitul zilei vom ști, de asemenea, cât de mult dioxid de carbon pot neutraliza aceste 500 de castane dulci, precum vom primi și o hartă a locației plantațiilor. Cu ajutorul acestei hărți on-line, pe care  oricine le poate accesa oricând, poate vizualiza locațiile unde au fost plantați cele 500 de răsaduri care contribuie la menținerea și îmbunătățirea biodiversității zonei. Coordonatele GPS ne ajută, de asemenea, să avem un program super familial în aer liber. Vizitând locurile de plantare, puteți avea o adevărată experiență forestieră.

Sperăm că tot mai mulți indivizi și companii vor face pași în viitor pentru conștienizarea importanței de protecție a mediului.