În timpul verii și toamnei anului 2017 Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc a dezvoltat un plan strategic cu membrii comunității. Printre altele au fost realizate interviuri cu oameni, care participă în viața comunității și fac ceva pentru schimbări pozitive. În următoarea serie de interviuri vom împărtăși câteva dintre aceste interviuri.
Partea a cincea a seriei este interviul realizat cu Albert Sándor.
- După părerea ta care sunt acele 3 cele mai grave probleme din Odorheiu Secuiesc, care ar trebui abordate? Ce te îngrijorează cel mai tare când te gândești la comunitatea în care trăiești?
Migrația – fie migrare internă, fie externă. Văd acest subiect ca fiind critic. În contextul emigrării, există în principal motive financiare, iar fundația nu are niciun efect direct asupra acesteia, dar cred că o comunitate puternică și coezivă are o putere de reținere mai mare. Din acest punct de vedere, indirect, fundația poate influența acest fenomen.
Lipsa de interes / nepretențios. În Odorheiu Secuiesc, o mulțime de lucruri ar putea fi rezolvate prin implicarea comunității, acțiunile organizate și “educarea” locuitorilor. Cred că acest lucru este dovedit de activitatea de 10 ani desfășurată de fundație și de ONG-urile sprijinite de acesta, dar, în opinia mea, ar trebui implicate mai mulți oameni. Consider că orașul se caracterizează prin faptul că toți (guvernul local, consiliul județean, ONG-urile) așteaptă o soluție la probleme de la alți (zone publice neadministrate, uneori lipsa unei infrastructuri minime, “dezordine”), în loc să devină o parte activă în formularea și soluția comună al problemelor.
Din nefericire, aceste două caracteristici sunt, de asemenea, valabile pentru obiceiurile de consum ale culturii, ceea ce reprezintă un punct foarte trist pentru mine.
Implicarea socială / comunitară. Nu văd că participarea activă a generației “mai tinere” în anii 20-30, ca și în domeniul politic și în sfera civilă, este suficientă. Există, bineînțeles, multe excepții răcoritoare, dar cred că “spectacolul public” din Odorheiu Secuiesc a fost înrăutățit de luptele politice locale. Ca urmare a apariției “taberelor de luptă”, în majoritatea cazurilor inițiativelor civile se pune întrebarea afilierii, ceea ce descurajează mulți oameni să participe activ. Din acest punct de vedere, este foarte important existența Fundației Comunitare, care, pe baza regulilor de funcționare și a activităților sale, este total apolitic.
- Ce este promițător pentru tine, dacă te gândești la viitorul comunității?
Descoperirea și încorporarea produselor și producătorilor locali în viața de zi cu zi a oamenilor. Acest lucru este extrem de important, deoarece regiunea noastră este potrivită pentru producerea de alimente de calitate și creează astfel o situație clasică câștigătoare (nutriție sănătoasă + mijloace de trai pentru producători). Aici însă trebuie să avem grijă de problematica calitate-cantitate.
Creșterea stilului de viață sănătos / sport. Mă întâlnesc zilnic cu oameni la marginea orașului, cu bicicleta, terenurile de sport sunt în mod constant pline. Văd o evoluție clară în acest domeniu, care este binevenită. Cred că acest lucru se poate mulțumi și activitatea unor organizații civile (Feel Good, Szekler Teker, etc.). În opinia mea, ar fi important, de exemplu, ca ciclismul să fie extins și la transportul urban zilnic.
Reîntoarcerea tinerilor cu un nivel ridicat de educație – din ce în ce mai mulți tineri se deplasează într-o casă unde lucrează cu o valoare adăugată mare (aici mă gândesc mai ales la profesioniștii IT). Este foarte important să le păstrăm acasă și să aducem înapoi cât mai mulți profesioniști. Marele avantaj al acestor locuri de muncă este acela că acestea nu sunt staționare, dar oferă un nivel ridicat de venituri. Este important pentru oraș prezența unui segment de 20-30 de ani, economic puternic într-un număr cât mai mare. Cred că acesta lipsește cel mai mult din Odorhei acum. Ei ar putea da impulsul lipsă.
- După părerea ta ce este rolul principal al Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc în comunitate?
În prezent, Fundația Comunitară pare să aibă un rol principal de “redistribuire”, prin care dezvoltă comunitatea. Colectează donații și apoi încearcă să le distribuie cât mai eficient posibil, în funcție de propriile “valori” și strategii ale donatorilor. Cred că FCOS este un brand puternic în oraș, oamenii știu că este o organizație responsabilă care reprezintă progresul comunității.
- După părerea ta, ce ar trebui să facă Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc în următorii șapte ani, ca să sprijine comunitatea ca acesta să se dezvolte într-o direcție bună?
Să obțină ca angajamentul comunitar să fie o atitudine automatică pentru oameni, și fiecare, la rândul lui și conform posibilităților lor (financiare sau de alt tip) să contribuie la dezvoltarea comunității, la îmbunătățirea spațiului de viață și a calității vieții.
Pe baza rapoartelor anuale, a scăzut numărul evenimentelor comunitare organizate în ultimii ani. Este posibil ca acesta e o decizie conștientă, iar fundația dorește să-și focuseze energia pentru a atrage resurse, pe care apoi reinvestește în sprijinirea organizațiilor, care organizează evenimente comunitare. Dacă aceasta e o strategie conștientă, nu este neapărat o problemă, dar trebuie acordat atenție la “asigurarea calității” (al evenimentelor sprijinite). Pe de altă parte, n-ar fi bine, dacă organizația ar lăsa la o parte experiența acumulată în organizarea evenimentelor comunitare. După părerea mea e mare nevoie de evenimente comunitare.
- După părerea ta care a fost realizarea cea mai remarcabilă al Fundației în ultimii 2-3 ani?
Crearea unor comunități de donatori prin programele Comunitate filantropică și Clacă Plus mi se par inițiative foarte bune. Numărul donatorilor individuali și al companiilor susținători pe baza rapoartelor anuale a stagnat în ultimii trei ani. Poate că prin aceste programe se poate extinde într-o oarecare măsură cercul donatorilor cu mai multe persoane fizice.
În opinia mea, în Odorhei există un strat mai mare de 1500-1600 persoane, care ar susține comunitatea cu donații recurente. Trebuie atins, ca donarea și decizia asupra proiectelor finanțate să fie cât mai simple (plată online prin card bancar, plata recurentă prin debit direct către bancă, paypal, etc.).
Uitându-mă la lista companiilor susținători, numărul acestora nu mai poate crește (fiecare companie mai mare este acolo), poate valoarea sponsorizărilor.
De asemenea, consider că inițiativa give-get-do este un lucru foarte bun, inovator.