Cea de a 22-lea conferință al GEF a avut loc la Viena în perioada 27-29 septembrie. Conferința a fost organizată de European Foundation Center și de această dată a fost găzduită de Fundația ERSTE.

Societățile europene se confruntă cu o serie de provocări complexe care afectează atât economia cât legitimitate politică și coeziunea socială. În cele mai multe cazuri, instituțiile guvernamentale sunt cele care restricționează spații civice necesare pentru dezbaterea politică sănătoasă, pentru auto-exprimare și pentru interacțiune.

Scopul conferinței a fost să analizeze cum filantropia instituționalizată poate ajuta în găsirea unor abordări noi pentru recâștigarea și / sau validarea acestor spații civile.

O atenție deosebită a fost acordată modului în care arta și cultura pot răspunde la amenințările cu care se confruntă Europa.

Firul rușu al discuțiilor s-a axat pe modul în care imaginația, creativitatea și auto-expresia pot fi motoarele  schimbărilor sociale.

„A fost un eveniment foarte inspirator, care în fiecare zi a avut o altă locație, respectiv diferite instituții civile importante din Vinea.“ – a subliniat Csáki Rozália, directorul executiv al Fundației Comunitare din Odorheiu Secuiesc.

Aparent, o atenție deosebită este acordată fundațiilor comunitare ca instituții care fiind aproape de societatea locală pot fi în măsură să răspundă rapid și autentic la provocări. Cu toate acestea, numărul lor este încă scăzut în țările Vest Balcane.

Au fost discuții și despre infrastructura pentru dezvoltarea filantropiei, care are mare nevoie de dezvoltare în regiunea noastră, inclusiv de cadrul legislativ, de dezvoltarea donatorilor, de consolidarea capacității ONG-urilor, de dezvoltarea diferitelor canale ale donației, de metode pentru a facilita donarea etc.

Întreprinderilor sociale/comunitare au fost, de asemenea, acordate o atenție deosebită.

Universitatea de Economie și Business din Viena efectuat o cercetare amplă despre societățile civile din Europa Centrală și de Est (http://www.erstestiftung.org/blog/civil-society-in-central-and-eastern-europe-challenges-and-opportunities/), aceasta a fost de asemenea anunțată.

Au existat prezentări inspiratoare despre spații publice: cum primarul orașului Trikala (Grecia) a construit un oraș mai accesibil și mai eficient prin digitalizare; Room Hotels din Georgia (http://roomshotels.com/, https://adjaragroup.com/) despre gestionarea modului în care unitățile de catering înșiși pot fi spații comune.