Fundaţia Comunitară Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Ţinutul Secuiesc Verde din Miercurea Ciuc şi cu Fundaţia Comunitară din Odorheiu Secuiesc, iniţiază un program de educaţie rutieră pe bicicletă de un an, cu scopul de a mări siguranţa bicicliştilor. Scopul programului Academia Velo este creşterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice bicicletă în localitatea Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc şi Târgu Mures, contribuind astfel la dezvoltarea calităţii mediului urban prin reducerea poluării aerului şi poluării fonice.

Proiectul se va desfăşura printr-un program de educaţie scolară în cadrul careia 150 de liceeni (de 14-18 ani) vor fi familiarizaţi cu reguli de circulaţie rutieră şi situaţii riscante pentru biciclişti. Educaţia are la bază cărţi şi materiale scrise care descriu regulile privind mersul pe bicicletă şi folosirea accesoriilor obligatorii. De asemenea, vor fi prezentate şi cunoştinţe tehnice, iar pe o pistă de testare special amenajată participanţii îşi vor putea testa cunoştinţele, iar instructorii vor prezenta regulile de circulaţie.

Pe lângă activităţile de educaţie programul mai are o altă componentă: o campanie de conştientizare. Aceasta se va derula în aprilie, în cadrul programului Critical Mass şi în septembrie, în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene. Partenerii vor organiza marşuri pe biciclete şi vor distribui flyere şi broşuri cu scopul de a atrage atenţia bicicliştilor şi a conducatorilor auto de situaţiile riscante care pun în pericol viaţa bicicliştilor şi asupra beneficiilor mersului pe bicicletă.

Programul de educaţie rutieră pe bicicletă Academia Velo se lansează cu participarea a trei oraşe şi cu sprijinul Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeana extinsă. Valoarea grantului este de 56.086,75 CHF, din bugetul total al proiectului de 62.318,75 CHF.