A STEAM Nyári Suli célja, hogy a gyerekek kíváncsiságát a tudományok iránt a „gyakorlati oktatás” megközelítésén keresztül keltse fel, szórakoztató és gyakorlatias lehetőségeket kínálva a tudomány, a technológia, a mérnöki tudományok, a művészet és a matematika elsajátítására.

A Heuréka-hálózat tapasztalt mentorainak irányításával az 5 napos nyári tevékenységek során a gyerekek megtanulják megérteni az őket körülvevő világot, kreativitásukat fejlesztik és valós élethelyzetekben alkalmazzák a tanultakat. Kísérleteken, játékokon és csapatmunkán keresztül felfedezik a tanulás és a közös munka örömét. A STEAM nyári suli gyakorlatias tevékenységeit úgy terveztük, hogy a fiatal résztvevőkben felkeltsük a tudomány, a művészet és a technológia iránti szenvedélyt, és támogathassuk a természeti környezetbe való beilleszkedésüket, valamint a kreativitás, a képzelőerő és az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásának képességét a tudomány interdiszciplináris területein. A STEAM nyári suli ily módon támogatja a gyermekek későbbi iskolai fejlődését, és segít abban, hogy magabiztosak és felkészültek legyenek a jövőben.

A program során a résztvevők hét különböző tevékenység közül választhatnak, amelyek között szerepel a geoládák keresése és a geocaching tevékenység ismertetése, a virtuális valóság segítségével a dinók világába tett utazás, valamint a mikrovilág szépségeinek felfedezése professzionális mikroszkópokkal. Emellett a diákok megismerkedhetnek a hang fizikájával, és részt vehetnek egy interaktív fizika show-n. Betekintést nyerhetnek a 3D nyomtatás rejtelmeibe, továbbá linómetszetes sokszorosítási technikákkal ismerkedhetnek meg, és egy társasjáték segítségével a digitális tudatosság alapjait is elsajátíthatják.

A STEAM Nyári Suli Programot a Romániai Közösségi Alapítványok Szövetsége (FFCR) dolgozza ki a PEPCO Románia támogatásával, és 2024 júliusa és szeptembere között az ország 20 közösségében valósul meg, a Bánság, Brassó, Buzău, Galați, Iaşi, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Temesvár, Fogaras és Vâlcea közösségi alapítványain keresztül. Helyi szinten a Homoródszentmártoni és Kápolnási STEAM nyári sulikat a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány koordinálja.

Csatlakozz az eseményhez, akár Kápolnáson, akár Homoródszentmártonban, és tapasztald meg, hogy a tudomány menő!