2015-ben az ENSZ egy cselekevési tervet készített Agenda 2030 a Fenntartható Fejlődésért címmel, melyben 17 FFC-t fogalmaztak meg. Ezáltal arra törekszenek, hogy felszámolják a szegénységet és egyéb egyenlőtlenségeket, de ugyanígy cél az oktatás és egészségügy javítása, a gazdasági növekedés, de oly módon, hogy kezeljük az éghajlatváltozás és védjük az óceánokat és az erdőket is.

A Lengyel Filantrópiai Akadémia már több éve támogatja a Közösségi Alapítványokat abban, hogy a Fenntartható Fejlődési Célok tudatosításán, megvalósításán dolgozzanak.

Fő célunk népszerűsíteni és tudatosítani a székelyudvarhelyi közösségben a Fenntartható Fejlődési Célokat (Sustainable Development Goals – SDG), kiemelten a 7, 9, 11 és 12 SDG-ket és közös cselekvési terveket szőni ezek megvalósítása érdekében.

Az SDG-k nem játszanak szerepet az életünkben, nem volt róla nyilvános szintű párbeszéd. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek tevékenységek ezen a területen, de a szereplők nincsenek tudatában ennek. Ezen szeretnénk változtatni. Azt szeretnénk, hogy bevezessük az SDG-ket a közbeszédbe, ösztönözzük a fiatalokat arra, hogy gondolkodjanak és alkossanak, fejezzék ki magukat, és az SDG-vel kapcsolatos elképzeléseiket, és ezáltal tudatosabbá váljanak, és kiemeljük azokat a helyi vállalatokat, amelyek már értékes tevékenységeket folytatnak a 7, 9, 11 és 12 fenntartható fejlődési célhoz kapcsolódóan. Ezáltal tudatosítsák és ösztönözzék a többi vállalkozást, hogy gondolkodjanak ezekről az SDG-kről és a saját szintjükön a megvalósításukhoz szükséges lehetséges lépésekről.

A 4 SDG-ről bővebben:

7 – Megfizethető és tiszta energia
Biztosítani a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiát mindenki számára.

9 – Ipar, innováció és infrastruktúra
Ellenálló infrastruktúrát kiépíteni, előmozdítani az átfogó és fenntartható iparosodást, valamint elősegíteni az innovációt.

11 – Fenntartható városok és közösségek
A városokat és a településeket befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tenni.

12 – Felelős fogyasztás és termelés
Biztosítani a fenntartható fogyasztási szokásokat és termelési módokat.

A 17 SDG-ről itt találhatóak információk magyarul: https://unis.unvienna.org/unis/hu/topics/sustainable_development_goals.html

Angol nyelvű részletesebb leírást találtok itt: https://sdgs.un.org/goals