Ez volt a témája az európai közösségi alapítványok első konferenciájának, melynek Wells fővárosa, Cardiff adott otthont. 22 európai országból 100 résztvevő volt jelen, köztük a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány is. A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők tanuljanak, visszajelzést adjanak és kapcsolatokat építsenek.

Barry Knight, a Global FundforCommunityFoundation szakértője kiemelte, hogy a közösségi filantrópia az emberi természet része, hiszen mindenkinek vannak modelljei arra, hogy hogyan ad vissza a közösségének. A Közösségi Alapítványok, általuk a közösségi filantrópia erősebb és rugalmasabb közösségeket tud építeni 3 dolognak köszönhetően:

  • erőforrást épít és kezel – pénzügyi és egyéb típusú vagyont, amivel a közösség rendelkezik
  • képességet erősít – készséget, tudást, szakmaiságot, vezetői készséget és erős közösségi szervezeteket
  • bizalmat épít – társadalmi tőke, pozitív kapcsolatok és együttműködések.

Felix Oldeburg, a Német Közösségi Alapítványok főtitkára többek között azt emelte ki, hogy a filantrópia nemcsak a kevesek kiváltsága, hiszen ma már mindenki számára hozzáférhető: bárki segíthet önkéntes munkával, adománnyal, szakmai tudással.

A konferencia további kiemelt gondolata és üzenete, hogy meg kell osztani a hatalmat, azaz alkalmazzuk a részvétel alapú támogatásosztást, kérjük ki a közösség véleményét és vonjuk be a közösséget cselekvően is.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány képviseletében Csáki Rozália, ügyvezető igazgató vett részt a konferencián, aki kiemelte: „Jó érzéssel töltött el, hogy az SZKA mindezeket a módszereket, technikákat már a kezdetek óta alkalmazza és fontosnak tartja. Példaértékű, amit Udvarhelyszéken közösen elértünk és teszünk.”

A rendezvény főszervezője az Európai Közösségi Alapítványi Kezdeményezés és az Egyesült Királyság Közösségi Alapítványi hálózata volt.