Február 16. és 17-én záró adománygyűjtő akcióját szervezte a YouthBank. Középiskolásoknak tartottak előadásokat a YouthBank csapata és a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT) Székelyudvarhelyen. A nemrégiben érvénybe lépett diákkódexet – statútum – ismertették a fiatalokkal, mely a romániai tanintézményekbe beiratkozott diákok jogait és kötelezettségeit tartalmazza.

Az előadásokat a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának dísztermében, valamint a Kós Károly Szakközépiskolában tartották. Az eseményen a város szinte mindegyik középiskolája részt vett. A statútum bemutatását önkéntes diákok vállalták. A beszélgetés interaktív volt, a tájékoztatás után hozzászólhattak a témához a jelenlévő tanulók is. Szó esett többek között az ingyenes oktatáshoz és tankönyvekhez való jogról, valamint a tanórákra való bejárás kötelezettségéről. Beszéltek arról is, hogy a tanárnak tilos elkoboznia a tanórán használt mobiltelefonokat, ez azonban nem jogosítja fel a diákot arra, hogy használja telefonját az órán. Ez a téma bizonyult a legnépszerűbbnek minden osztályban.

A rendezvény nagyon sikeres volt a diákok körében. A szervezők kihangsúlyozták, hogy nem konfliktuskeltés a céljuk, hanem sokkal inkább tájékoztatás és a hatékony kommunikáció segítése a diákok és tanáraik között.

Az előadásokra minden osztály 50 lejt fizetett be, amiért cserébe osztályonként kaptak egy szerkesztett statútum kiadványt. A begyűlt pénzösszegen osztozik a HaDiT és a YouthBank, az előbbi diáktanácsosoknak szervez gyorstalpalót belőle, a YouthBank pedig pályázati pénzalapját gyarapítja vele.