Három civil szervezet összefogása nyomán egy éves biciklioktatási program valósult meg három városban. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségben a Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvánnyal és a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesülettel középiskolás diákok közúti szabályok elméleti és gyakorlati oktatását, a biztonságos biciklizés tudatosítását, valamint közös biciklis felvonulások szervezését vállalta fel. A három városban 199 diák vett részt az egynapos tanfolyamon, 6 biciklis felvonulást szerveztünk, 900 tájékoztató füzetet és 4.000 szórólapot osztottunk ki rendezvényeinken.

A projekt keretében sor került egy nagyszabású felmérésre is, amelyet a középiskolások körében végeztünk. A három városban 2112 középiskolás töltötte ki kérdőívünket, melyből kiderült, hogy annak ellenére, hogy több mint 77%-nak biciklije van, csupán 18%-uk használja azt iskolába járni. A statisztikából az is kiderül, hogy az elmúlt 5 évben Udvarhely térségében 46 olyan közúti baleset történt, amiben biciklis is volt. Ezek közül egy volt halálos, 18 súlyos és 27 esetben olyan, ahol könnyebb sérülést szenvedtek a kerékpárosok.

A Velo Akadémia program célja kettős volt: egyrészt felkészíteni a diákokat a biztonságos biciklizésre, másrészt, hogy felhívjuk a biciklisek és autósok figyelmét a veszélyes közlekedési helyzetekre, hogy ezzel előzzük meg azokat.

Az elmúlt év eseményeinek tükrében elmondhatjuk, igen nagy szükség lenne arra, hogy gyerekeink minél korábban és lehetőleg intézményesített keretek között megtanulják a közlekedési szabályokat.