Szerdán tartotta évadzáró ünnepségét a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) YouthBank programjának önkéntes csapata. A fiatalok különböző adománygyűjtő akcióik révén 7 ezer lejt gyűjtöttek, ezt pályáztatták ki a székelyudvarhelyi középiskolások között: 6 projektet támogattak összesen 6823 lejjel.

A szerdai eseményen a fiatalok beszéltek megvalósított projektjeikről, illetve a programban nyert tapasztalataikról is. A YouthBank egyik önkéntese, Kiss Boglárka versben számolt be arról, hogyan formálódott a csapat, mennyi idő és energia kellett a kipályáztatott pénzalap összegyűjtéséhez. A hetedik évadát záró programban a fiatalok adománygyűjtő programjaik révén 3500 lejt gyűjtöttek, ezt az összeget az OTP Bank, majd később a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal duplázta meg – így hirdette meg februárban 7 ezer lejes pályázati alapját a székelyudvarhelyi YouthBank.

A youthbankos fiatalok az udvarhelyi középiskolásoknak hirdették meg támogatási programjukat, végül 6, a diákok által összeállított pályázatot támogattak: támogatást nyert a Gereben Néptánccsoport, a GimiRádiósok, a Harmatcseppek Szeretetszolgálat, Művészeti Diáktanács, a TADISZ, illetve a Z. Sebess József cserkészcsapat. Utóbbi egyébként a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarára kihelyezhető szabadtéri játékokra pályázott, itt tartották az évadzáró ünnepséget is.

A pályázatok elbírálásával kapcsolatban a program vezetője, Kilyén Melánia elmondta, voltak ugyan nehéz helyzetek és döntések, de a csapat mindig példaértékűen kezelte a felmerült problémákat.

– Úgy érzem, hogy nagyon összekovácsolódott a csapat. Egyébként többen is már két-három éve a csapat tagjai, ők idén végeznek ugyan a középiskolával, de azt reméljük, hasznát veszik, kamatoztatni tudják az itt szerzett tapasztalatokat – fogalmazott Kilyén Melánia. A projektvezető egyébként kiemelte, kellemes tapasztalat volt számára, hogy idén 2 román nemzetiségű önkéntes is erősítette a csapatot, ötleteikkel hozzájárultak a program, és természetesen a közösség fejlődéséhez is.

– Voltak anyagiakban nem látható részei is a programnak, hisz megtanultátok, hogy milyen hosszú tud lenni az út az ötlettől a megvalósulásig. Kitartást is tanultatok, de megtapasztaltátok azt is, hogy nem mindig elég a jó szándék, hanem bizony van egy csomó akadály. Bármibe kezdesz, ezeket meg kell tanulni kezelni, illetve leküzdeni. Biztos vagyok egyébként benne, hogy általatok a környezetetek is ugyanilyen szinten tudott fejlődni – fogalmazott az évzárón Lukácsi Katalin, az SZKA kuratóriumának tagja.

A YouthBank program 11 önkéntese mellett a nyertes csapatok is részt vettek az évzárón, akik a közös kiértékelés után állófogadáson vettek részt.

A nyertes csapatok képviselői néhány szóban így mutatták be programjaikat:

Harmatcseppek Szeretetszolgálat – a támogatást a felsősófalvi, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonban élő hátrányos helyzetű gyermekek egészségmegőrző és elsősegélyoktató programjára költötték.

Gereben Néptánccsoport – a tánc alapja a jó zene, illetve zenészek híjján a lejátszó. A csapat új laptopot vásárolt táncpróbáihoz.

Gimirádiósok – használt rádiós felszereléssel csempészték be ismét a rádiózást, és a zenét a Tamási Áron Gimnázium folyosóira.

Szintén rádiós felszerelést vásárolt a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Művészi Diáktanácsa is.

TADISZ – a támogatást laptopra és irodai bútorzatra költötték: az infrastrukturális beruházásra azért volt szükségük, mert felületüket megosszák, illetve együtt dolgoznak a gimnázium rádiós csapatával, illetve a diáklappal.

Z. Sebess József Cserkészcsapat – játszóteret építettek a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarán.