A Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány, a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesülettel és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal partnerségben egyéves oktatási programba kezd, melynek célja a biciklis közlekedésbiztonság javítása. A Veló Akadémia címet viselő projekt célja ugyanakkor, hogy növeljük azoknak a számát, akik napi szinten használják biciklijüket Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, hozzájárulva ezzel a városi környezet minőségének javulásához, a levegő és a zajszennyezés csökkentéséhez.

A célt elsősorban oktatási program segítségével szeretnénk megvalósítani, melynek keretében a három városban 150 középiskolás (14-18 éves) diákot tanítunk meg a közúti szabályokra illetve azokra a veszélyes helyzetekre, amelyek a forgalomban a biciklisekre leselkednek. A tanítás olyan könyvek és írott anyagok segítségével történik, ami ismerteti a helyes biciklizés szabályait, de felsorolja a kötelező kellékek használatát. Az oktatás során szó lesz technikai ismeretekről, az általunk felállított bringapályán a résztvevők kipróbálhatják tudásukat, illetve itt az oktatók ismertetik a biztonságos közlekedés szabályait.

Az oktatási tevékenységeken kívül a projekt keretében tudatosítási kampányra is sor kerül – ezek áprilisban a Critical Mass keretében illetve szeptemberben a Mobilitás Hete keretében valósulnak meg – a partnerek biciklis felvonulást szerveznek illetve tájékoztató szórólapokkal, füzetekkel hívják fel a biciklisek és autósok figyelmét a biciklisekre, veszélyes helyzetekre és arra miért érdemes a biciklit választani közlekedési eszköznek.

A három város részvételével kezdődő Velo Akadémia a Svájci Államszövetség társfinanszírozásával, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci hozzájárulásból valósul meg. A támogatás értéke 56.086,75 CHF, a projekt 62.318,75 CHF-os teljes költségvetéséből.